Kruševački ugostitelji, uz mere zaštite, primaju goste  

Postavljeno: 04.05.2020

„Čarapanska meana“, bivša kafana „Srbija“, jedna je od kruševačkih kafana koje su, uz primenu mera zaštite, danas otvorile vrata. Nakon mesec i po dana pauze i uz izmenjena pravila gosti ponovo mogu da uživaju u čašici pića i razgovora

– Na osnovu preporuka nadležnih pripremili smo kafanu. Tokom vikenda smo uradili detaljno čišćenje i dezinfekciju svih prostorija i posuđa. Na ulaz smo stavili dezo barijeru i dezinfekciono sredstvo za ruke koje je postavljeno i u toalet. Na stolove smo stavili vlažne maramice, a konobari koriste maske i rukavice – nabraja Goran Zajić, vlasnik „Čarapanske meane“, najbitnije mere zaštite.

Umesto četrdesetak gostiju, koliko ih je u ovoj kafani istovremeno moglo da bude u redovnoj situaciji, sada će ih biti više nego duplo manje, najviše 18. Stolovi su odaljeni jedan od drugog, a predviđeno ja da za svakim sede po dve osobe. Isto je i sa stolovima ispred kafane, na terasi, s tim što između njih razmak može da bude nešto manji.

Prvog dana, dodaje Zajić, bilo je gostiju.

– Dolazili su ljudi da popiju kafu, rakiju, a imali smo čak i goste na ručku – kaže ovaj kafedžija. 

Nada se da će dani koji dolaze doneti postepenu normalizaciju. Potvrđuje da za malu firmu poput njegove, koja zapoljava šestoro radnika, mesec i po dana pauze znači velike finansijske teškoće. Značajna će mu biti, dodaje, pomoć države na koju ima pravo.

Danas je većina kruševačkih ugostitelja otvorila gostima svoja vrata, a oni koji to nisu učinili ubrzano pripremaju svoje lokale koji će za dan, dva ponovo proraditi. 

U okviru ublažavanja mera na sprečavanju širenja korona virusa u Srbiji od danas ponovo rade kafane i kafići, a isto važi za međugradski i železnički prevoz putnika, koji su  počeli na određenim linijama. U Novom Sadu i Kragujevcu od danas kreće i gradski prevoz. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top