Kruševački osnovci pobednici Eko kviza “Prljavo li čisto-nije isto”

Postavljeno: 23.04.2019

Na regionalnom kviz takmičenju iz ekologije za učenike osnovnih škola sa teritorije Rasinkog okruga, prva nagrada pripala je Osnovnoj školi “Velizar Stanković Korčagin” iz Kruševca. Pobednici kviza plasirali su republičko takmičenje koje će narednog meseca biti održano  u Gornjem Milanovcu

Od početka ove školske godine takmičenja u poznavanju ekologije održana su u više osnovnih škola sa  teritorije Rasinskog okruga, učestvovali su učenici od petog do osmog razreda, a na regionalno takmičenje koje je na Dan planete zemlje organizovano u kruševačkoj Hali sportova plasirale su se škole “Velizar Stanković Korčagin” (Kruševac), “Mirko Tomić” (Varvarin- Obrež), “Vuk Karadžić” (Blaževo), “Aca Aleksić” ( Aleksandrovac), “Dositej Obradović” (Ćićevac) i “Rade Dodić” (Milutovac).

Uz podršku svojih vršnjaka  koji su sa tribina bodrili drugare, učesnici kviza nadmetali su se u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada, a titulu najboljih poneli su takmičari koji su predstavljali školu  Velizar Stanković Korčagin iz Kruševca, koja je ujedno plasirala na republičko takmičenje koje će u maju biti održano u Gornjem MIlanovcu. Nagrade za pobednike ali i ostale učesnike pripremila je ovdašnja Gradska uprava i JKP, a simbolično su podeljene kante za smeće i saksijsko i baštensko cveće.

Kviz “Prljavo ili čisto- nije isto” projekat je edukativnog karaktera koji partnerski sprovode Nemačka organizacija GIZ, Grad Kruševac, NVO “Ekološki talas” i JKP “Kruševac. Kako objašnjavaju organizatori, cilj ovog takmičenja je da se kroz upoznavanje sa različitim aspektima zaštite životne sredine, doprinese stvaranju zdravih navika i odgovornog ponašanja  najmlađih prema prirodi.

Ideja je bila da  pitanje reciklaže i pravilne separacije otpada podignemo na viši nivo, gde je rad  sa decom na ovu temu veoma značajan i daje najbolje rezultate. Nadam da će usvojena znanja na ovim takmičenjima, učesnici kviza primeniti u svojim porodicama ali i širem okruženju– kazala je Valentina Đureta iz GIZ-DKTI IMPACT projekta, dodajući da je  ovo samo jedan od projekata koje je GIZ tokom protekle tri, četiri godine realizovao u saradnji sa ovdašnjim  lokalnim zajednicama , sve u cilju unapređenja sistema upravljanja komunalnim otpadom na teritoriji Rasinkog okruga.

Da Grad Kruševac ima dugogodišnju plodnu saradnju sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), potvrdila je Olivera Drenovac , pomoćnica gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku. Ona je podsetila da je “Upravljanje komunalnim otpadom u kontekstu klimatskih promena –DKTI IMACT” samo jedan od projekata u kojima učestvuje ovdašnja lokalna zajednica, te istakla da je Eko kviz “Prljavo ili čisto- nije isto” samo jedna od aktivnosti koja se sprovodi i ima za cilj upoznavanje naših najmlađih sugrađana iz svih loklanih zajednica na teitoriji Rasinkog okruga , sa reciklažom i osnovnim principima primarne selekcije otpada.

Govoreći o značaju edukacije naših najmlađih sugrađana na temu ekologije, direktorka JKP “Kruševac”, Snežana Radojković, kazala je da se nada da će se u cilju podizanja ekološke svesti građana, sa ovakvom i sličnim edukacijama dece ali i starijih , nastaviti i u narednom  periodu.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa GIZ-om , Kruševac je bogatiji za 240 reciklažnih i 40 običnih  kontejnera i za oko 480 plastičnih kanti, a kroz ovaj projekat uspeli smo i da obnovimo komletan reciklažni centar što se tiče opreme, tako da smo sada i nivo sortiranja i pakovanja ambalažnog otpada podigli na jedan viši nivo– kazala je Radojković.

Eko kviz “Prljavo ili čisto- nije isto” od prošle godine realizuje se u 17 lokalnih zajednica širom Srbije. Cilj takmičenja je podizanje svesti osnovaca o značaju životne sredine, kao i nivoa informisanosti o pravilnom odlaganju otpada i reciklaži.

Kako je ranije medijima kazao Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, “manifestacija Eko- kviz uspešno doprinosi jačanju svesti najmlađih i stavlja u fokus javnosti temu ekologije, zbog čega će ministartsvo i naredne godine dati  podršku organizovanju ovakvih i sličnih manifestacija”.

Ostale vesti

back-to-top