Kruševačka Biblioteka obeležava Nacionalni dan knjige

Postavljeno: 28.02.2020

Nacionalni  dan knjige i Dan Narodne biblioteke Srbije (28. februar), kruševačka Bibiloteka obeležava brojnim  aktivnostima – predavanjem o knjigama i bibliotekama, radionicama za decu, a u holu ove ustanove kulture  priređena je i izložba Danilo Kiš, iz fonda Narodne bibioteke Kruševac

Povodom i u čast Nacionalnog dana knjige, za učenike Filološkog odeljenja kruševačke Gimnazije  upriličeno je predavanje „Knjige i biblioteke“ koje je održala viša bibliotekarka Milica Stevanović, a govorilo se o razvojnom putu knjige, o najstarijim i najznačajnijim bibliotekama  u svetu i našoj zemlji, o intelektualnom i duhovnom uzrastanju, te o tome šta sve čitaoci mogu da nađu u kruševačkoj Biblioteci.

Prvog dana obeležavanja Nacionalnog dana knjige , u okviru Kutka za mlade,  organizovana je i radionica „ Rekli su o knjizi“ , koju je vodila viša bibliotekarka Sonja Veljković, a u holu Biblioteke istog dana otvorena je i izložba Danilo Kiš, iz fonda NBK.

Naš osnovni zadatak je da pre svega negujemo čitalačke navike, da ih razvijamo, posebno u ovo vreme kada nove generacije dece više drže mobilne telefone i bave se igranjem igrica. Moramo da držimo javna predavanja kao nekada, da pokušamo da ih animiramo kroz radionice stripa,  jer je to umetnička forma koja je priznata kao knjiga, a deci je možda prijemčivija od knjige. Pokušavamo na svaki način da skrenemo pažnju na sebe i da čitalačke navike ipak ostanu i kod mlađih generacija – kazala je Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke Kruševac, uz podsećanje da Dečje odeljenje ima više od 2.600 korisnika, od kojih je oko hiljadu đaka prvaka i predškolaca.

Nacionalni dan knjige u kruševačkoj Biblioteci obeležava se tri dana. U petak i subotu (28. februar)  planirana je još jedna radionica „Rekli su o knjizi“, te Radionica stripa i jezička kultura izražavanja „Oživljavanje slike rečima“, čija je autorka profesorka Bojana Petronijević, a koja će biti organizovana na Dečjem odeljenju.

Narodna biblioteka Srbije osnovana je 1832. godine i svoj rođendan slavi 28.februara, a ovaj datum je 2013. godine proglašen  i za Nacionalni dan knjige. Narodna Biblioteka u Kruševcu pod ovim nazivom postoji od 1965. godine, a preteča biblioteke je Čitalište koje je osnovano 1857. godine,  kada je upisano 50 čitalaca. Danas kruševačka Biblioteka ima oko 6.500 članova, a čitaocima je na raspolaganju preko 160.000 knjiga i blizu 67.000 naslova.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top