KruševacGrad u poseti Sibnib odgajivačnici i neodoljivim britanskim macama

Postavljeno: 23.05.2021

Da i mačka može biti čovekov najbolji prijatelj potvrđuje naša sugrađanka Nevena Burlica, vlasnica Sibnib odgajivačnice. Više od pola decenije uzgaja rasne Britanske kratkodlake, srebrno osenčene mačke, jedinstvene u Srbiji. Ove mačke, nežnog krzna i prodornih zelenih očiju osvojile su srca mnogih i postale ravnopravni članovi brojnih porodica

– Oduvek sam volela sve životinje, ali mačke su mi definitivno omiljene! Naša priča počinje 2015. godine kada sam na Mrnjau Festu, međunarodnoj izložbi mačaka, po prvi put ugledala britanske kratkodlake mace. U početku nisam ni bila sigurna koja je rasa u pitanju, jer su me boja krzna, poput polarne lisice, i divne okrugle smaragdne oči potpuno očarale. Tu sam upoznala nekoliko odgajivača i sama shvatila da i ja želim da odgajam baš te mace, tako sam krenula u dalje istraživanje – kaže Nevena Burlica za portal KruševacGrad.

Ona je prva u Srbiju uvezla srebrno osenčene britance u čemu joj je pomogao felinološki klub LePETit. Zbog neodoljivog izgleda i blagog karaktera, ove mačke su veoma popularna i tražena vrsta.

– Britanske mace su isključivo kućne mace, po naravi blage, dobrice, lepo se slažu sa svim ljubimcima, kao i sa decom. Ako ne padnete na njihov izgled debeljuškastog medvedića, privućiće vas njihova ekstremno nežna priroda. Dajte Britanskoj maci dom i dobićete mirnu macu koja uživa u ljudskom društvu. Oni su opuštena, ali i primetno dostojanstvena rasa, ne previše aktivna i razigrana, slatke prirode i posvećena vlasnicima. Ove prelepe mačke su nas fascinirale, vole pažnju i nežnost i sigurni smo da će vas dodirnuti u srce svojim mekanim šapicama – uverava nas ona.

Britanskim mačkama treba pružiti svu ljubav i hraniti ih odgovarajućim namirnicama, kao što to čine u ovoj odgajivačnici.
-Svaki dan započinjemo redom maženja, redom ljubljenja, a zatim punimo činijice. Naše mace hranimo isključivo najkvalitetnijom suvom i vlažnom hranom koja ne sadrži žitarice, a naravno, dajemo i mesa, mladog sira, pavlake jogurta, povremeno su dozvoljene i poslastice – objašnjava Nevena.

Odgajivači veoma vode računa o zdravlju svojih rasnih mačaka, te se one redovno testiraju i vakcinišu dok ne odu u svoj novi dom.

– Svaki odgovoran odgajivač britanaca radiće testove svojih uzgojnih mačaka, na mačiju sidu, leukemiju i policistične bubrege, i to je neophodna dokumentacija koju svaki budući vlasnik treba da dobije od odgajivača. Pedigre je takođe neophodan dokument koji odgajivač mora dati vlasniku, i jedini dokaz o rasnosti mačeta. Sa porodicama naših mačića ostajemo u kontaktu uvek, i radujemo se fotografijama i snimcima iz novih domova – navodi ona.

Britanska kratkodlaka mačka savršen je izbor za one koji žele nežnog i nenametljivog ljubimca u svom domu.

– Mačke su idealni kućni ljubimci, naročito za ljude koji žive u stanu i nemaju vremena da šetaju ljubimca. Ukoliko želite rasnu mačku za ljubimca, pre svega morate da utvrdite koja rasa vam najviše odgovara, jer svaka ima svoje određene karakteristike. Ako ste po prirodi mirna osoba, nikako vam neće odgovarati hiperaktivni ljubimac i obrnuto. Kontaktirajte odgajivače i ljubazno im se predstavite, i te kako nam je bitno u kakvu porodicu odlaze naše mace, i svi koji ne ispunjavaju uslove, biće odbijeni – kaže ona.

Iako se odgajanjem rasnih mačaka bavi već godinama, ovo nije Nevenin primarni posao. Kako kaže, veoma joj znači što je u timu ozbiljnih i odgovornih odgajivača koje je spojila ljubav prema životinjama.

– Odgajanje mačaka je hobi, i biti odgajivač u Srbiji podrazumeva puno izazova i nerazumevanja. Za mene je najveće olakšanje što sam u pravoj ekipi, imam podršku i razumevanje ostalih kolega odgajivača, što jedni na druge gledamo kao tim, a ne konkurenciju. Ljubav koju pružamo naše mace itekako osećaju i vraćaju nam dvostruko, njihove vesele šapice iščekuju nas da dođemo sa posla, da se igramo i mazimo, i uvek kada je teško izmame nam osmeh – ističe ona.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top