Kruševacgrad u kovid ambulanti: Testova ima, testiranje se vrši po indikaciji

Postavljeno: 29.06.2020

Ekipa Kruševacgrada danas je posetila kovid ambulantu “14. Oktobar”  kako bi dobila odgovore na pitanja da li ima dovoljno testova i koliko se čeka na prijem. Povod su bili komentari naših čitalaca na FB stranici u kojima tvrde da su u kovid ambulanti dobili odgovor da nema testova. Testova ima, ali se, kao i ranije, testiraju oni koji ispoljavaju kliničku sliku bolesti, objašnjava direktorka Doma zdravlja, Marina Kostić

U kruševačkoj kovid ambulanti zatekli smo petnaestak građana koji čekaju u dvorištu, čekaonice su bile prazne.  Neki su čekali rezultate, a neki testiranje. Nisu bili raspoloženi za razgovor, samo su nam kratko rekli da ne čekaju dugo i da testova ima.

Odgovor na pitanje, kako se dogodilo da je iskustvo naših čitatelja potpuno drugačije, potražili smo od direktorke Doma zdravlja, Marine Kostić. Ona, naime, kaže, da se testiranje na COVID 19, kao i ranije, obavlja za one pacijente koji ispoljavaju kliničku sliku bolesti. 

Da li će se pacijent koji se javi u kovid ambulatu testirati na kovid, zavisi od kliničke slike. Nama se javljaju pre svega pacijenti sa povišenom temperaturom, to ne mora da znači da su svi oni i zaraženi korona virusom. Nakon detaljnog lekarskog pregleda, određuje se da li će pacijent biti testiran ili ne. 

Prema njenim rečima, testova ima dovoljno, a dobijaju se iz ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje.

Kod pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, rade se brzi serološki testovi, ti rezulati stižu u roku od dva sata, i ukoliko se utvrdi prisustvo IgM antitela , radi se PCR (pisiar) test, gde rezulati stižu u roku od 24 do 48 sati– kaže Kostićka, dodajući da se uzorci PCR testova  na analizu šalju u laboratoriju „ Vatreno oko“ koja radi pri Kliničkom centru Srbije. 

Ukoliko nemate kliničku sliku bolesti, a bili ste u kontaktu sa nekim ko je pozitivan ili prosto želite da proverite da li ste zaraženi, to možete učiniti na lični zahtev, uz obavezu da taj test i platite.

Brze serološke testove na lični zahtev radi Dom zdravlja i cena tog testa je 1.200 dinara. PCR test na lični zahtev može se uraditi u Zavodu za javno  zdravlje, po ceni od 6.000 dinara. 

U kovid ambulantu ovih dana dnevno se javi 30-tak pacijenata, uglavnom zbog povišene telesne temperature, a tek manji procenat njih  ima takvu kliničku sliku koja može da se dovede u vezu sa korona virusom.

Inače, kovid ambulanta je od nedavno perodužila radno vreme i sada radii od 7 do 20 časova, svih sedam dana u nedelji. Tokom noći, pacijenti sa respiratornim infekcijama i dalje se javljaju Službi hitne medicinske pomoći.

N.B. – D.P.

Ostale vesti

back-to-top