KruševacGrad istražuje: Koliko košta polazak u školu

Postavljeno: 25.08.2021

Nakon sednice kriznog štaba, doneta je odluka da školska godina od prvog septembra krene sa redovnim pohađanjem nastave. Časovi će trajati regularnih 45 minuta, a đaci se vraćaju u normalan režim rada koji je prošle godine narušila pandemija korona virusa. Ali, ako trenutno i nemaju briga oko načina na koji će im deca pohađati nastavu, roditeljima ostaju one uobičajene – koliko para će im biti potrebno da ih za školu opreme

Početak školske godine đaci ne vole jer se završava period letnjeg raspusta, a roditelje muče drugi problemi. Velika novčana izdvajanja u mnogome utiču na kućnu ekonomiju. Od knjiga, preko odeće, do školskog materijala, računica je vrtoglava, a pomenute stavke ipak neophodne.

Udžbenici su prva i, čini se, najnepremostivija prepreka. Njihova cena varira u zavisnosti od izdavača (Klet, Eduka itd.) pa se tako za komplet novih knjiga izdvaja od 8000, pa do preko 15.000 dinara po detetu. Roditelji se, kao i uvek, dovijaju na najrazličitije načine, neretko se podižu krediti kako bi se isplatile sve obaveze oko polaska u školu.

Situacija se dodatno komplikuje ukoliko je potrebno opremiti više od jednog deteta. Neko se odlučuje za polovne udžbenike, poznato je da se đaci sami organizuju i prave „berze“ ili „sajmove“ polovnih udžbenika u dvorištima škola. Izdavači, sa druge strane, prodaju i pojedinačne udžbenike, a njihova cena se kreće od 700 dinara pa do hiljadu dinara, nekada i više.

Da su samo knjige ono što treba obezbediti za početak škole, stvari bi bile jednostavnije. Međutim, pored knjiga, školski pribor svakako je nezaobilazan za nesmetan rad deteta u školi. Redakcija novina Grad posetila je knjižaru „Joca“, te u razgovoru sa vlasnikom Dejanom Lapčevićem saznala nešto više o cenama.

– Ako izuzmemo ranac, koji je najveća investicija kada deca polaze u školu, što se ostalog pribora tiče u proseku se izdvaja od 2000 pa naviše. Govorimo o kompletnom opremanju. Za  gotovinsko plaćanje obično se daju određeni popusti. Prodaja još uvek nije dostigla svoj vrhunac jer roditelji do juče nisu znali da li deca polaze u školu. Ovih dana očekuje se intenzivniji obim posla – rekao je on.

Irena Minić, majka dvojice osnovaca, naglašava da je ovaj mesec paklen.

– Mi sve kupujemo duplo. Kada obezbedimo knjige, potrebno je kupiti nešto od odeće i obuće, sve je to nužno obezbediti. Nekada mi se čini da kada govorimo o izdvajanju za početak školske godine, tu ubrajamo samo knjige i pribor, a izostavljamo patike, pantalone, majice. A to su, u mom slučaju, dodatnih deset, ako ne i više hiljada – izjavila je ona.

Ako stavimo na papir dodatne troškove u vidu garderobe, onda je reč o pozamašnoj cifri. Ukoliko se radi o više od jednog deteta, taj račun može da bude i jedna cela plata.

O izdvajanju pred polazak u školu govori se svake godine u ovom periodu, ali krucijalni problemi ostaju bez rešenja. Roditelji se nadaju da će ubuduće cena školskih udžbenika, jer se to može regulisati, biti niža, pa će samim tim i avgust biti relaksiraniji.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top