+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Nekategorizovano » Kruševac u srcu – Dušan Dražić, dugogodišnji novinar Borbe i Tanjuga za krusevacgrad.rs

Kruševac u srcu – Dušan Dražić, dugogodišnji novinar Borbe i Tanjuga za krusevacgrad.rs

U redakcijama Tanjuga i Borbe Dušan Dražić radio je na odgovornim pozicijama pune četiri decenije, u međuvremenu napisao i šest knjiga, a sve to vreme je, svuda gde se našao, promovisao voljeni Kruševac. Ovo je priča o tome kako je, u vreme sankcija, kao dopisnik Tanjuga iz Bugarske, inicirao bratimljenje Kruševca i Stare Zagore i kao domaćin dovodio svoje kolege iz čitavog sveta u svoj rodni grad

Sredinom 90- ih godina u drevnom bugarskom gradu Staroj Zagori odigran je jedinstveni fudbalski meč između srpskih fudbalera, članova klubova u toj balkanskoj zemlji i fudbalske reprezentacije Bugarske.

Prihod sa te utakmice na velelepnom stadionu u Staroj Zagori bio je namenjen dečijim bolnicama u Nišu i gradu domaćina.

Taj meč pod pokroviteljstvom Fudbalskog Saveza Bugarske i jugoslovenske ambasade u Sofiji i grada domaćina bio je zapravo svojevrsni protest protiv sankcija koje je deo međunarodne zajednice uveo SR Jugoslaviji zbog rata u Bosni i Hercegovini. Takve sankcije svet do tada nije znao. Granice su bile zatvorene za protok robe, uključujući i lekove – priseća se Dražić, tada dopisnik Tanjuga iz Republike Bugarske.

drazic Narod Srbije nije se mirio sa nezapamćenim terorom i na svakom koraku se borio protiv zlokobnih sankcija. I fudbalski meč u Staroj Zagori, gradu koji izgledom podseća na Novi Sad, bio je svojevrsni doprinos rušenju strogo kontrolisanih granica Srbije. Na prijemu za sportiste dve zemlje, jugoslovenskog ambasadora Danka Prokića i druge predstavnike naše zemlje gradonačelnik Stare Zagore dr. Želev je istakao da je komšija nekad važniji i od brata, jer je u susedstvu, i da srpskom narodu treba pomoći.

U izuzetno toploj i srdačnoj atmosferi Dušan Dražić predložio je dr Želevu da se ovo prijateljsko druženje dva naroda u Staroj Zagori ovekoveči bratimljenjem sa starom srpskom prestonicom Kruševcom.

Predlog je naišao na odobravanje i čekao se samo odgovor predsednika Kruševca Mileta Mihajlovića.

Odgovor je stigao ekspresno. Bratimiti se u vreme sankcija bio je svojevrstan odgovor velikim silama da srpski narod i u nevolji ima prijatelje.

I tako su dva grada na predlog Tanjugovog novinara sklopila prijateljstvo koje traje duže od decenije i po. Sankcije su, dodaje Dražić, srećom, već daleka prošlost.

Posete novinara sa svih kontinenata – Kruševac u svetskim medijima

Imajući izuzetno dobre, više nego prijateljske veze sa velikim brojem bugarskih novinara Dušan Dražić je u vreme sankcija Srbiji organizovao posete novinara Kruševcu i Vranju, sa jedinom željom da se na licu mesta uvere kako srpski narod živi.

Gotovo sto novinara Dume, Truda, 24 sata, Monitora, TV Bugarske i drugih redakcija boravilo je po 3 dana u Kruševcu i Vranju.

– Posle prijateljskog družnja u dva grada bugarski novinari su u svojim tekstovima poručili da embargo Srbije treba zgaziti. Ne tako dugo posle Vlada Bugarske na čelu sa Žanom Videnovim usudila se da traži od međunarodne zajednice ukidanje sankcija Srbiji.

Dušan Dražić je, uz Sašu Marinkovića i Radeta Kalika, bio domaćin i svetskim novinarskim ekipama prilikom promocije Kopaonika. Evo kako on pamti te događaje.

– Svetska premijera najvećeg srpskog zimskog centra Kopaonika bila je 1989. Više od 200 novinara iz Evrope, Japana. Rusije, Kanade, Kine i drugih zemalja je te godine 7 dana boravilo na srpskoj planinskoj lepotici takmičeći se u više skijaških disciplina.

Te godine tek se gradio put od vrha Kopaonika do Brzeća ali pod veštim komandama Ljube Petrovića, komandira Republičke Saobraćajne policije, autobusi sa novinarskom ekipom stigli su do Kruševca.

Na povratku za Beograd ekspedicija novinara – skijaša iz čitavog sveta bila je gost predsednika Opštine Kruševac, Radovan Miljkovića. Tokom dvočasovnog prijema upoznati su sa bogatom istorijom stare srpske prestonice i privrednim potencijalima ovo dela Srbije. Serija tekstova o našem gradu objavljena je na svim kontinentima.

I dalje neumoran u medijskoj promociji rodnog Kruševca, Dušan Dražić je 15. juna ove godine doveo grupu novinara – veterana u Lazarevu prestonicu. -I svih 25 putnika, članova Udruženja novinara Srbije, u glas rekoše: Kruševac je jedan od najlepših gradova u našoj zemlji.

Knjiga života

Naš sagovornik član je Udruženja novinara više od šest decenija. Na pitanje gde je sve radio, kaže:

priznanje-bugarskih-novinar– U jugoslovenskim glasilima Borba i Tanjug proveo sam pune 4 decenije. Bio sam urednik Redakcije Borbe za Srbiju 10 godina. U vreme sankcija i Nato bombardovanja Tanjug me je imenovao za stalnog dopisnika Agencije u glavnom gradu Bugarske Sofiji.

Iako je radio u dnevnim glasilima, napisao je i šest knjiga od kojih su tri posvećene rodnom Kruševcu.

– Na žalost, knjiga o Obilićevu pod naslovom “Barutana pod Bagdalom” je još u rukopisu. Trebalo je da se pojavi tokom obeležavanja 6 vekova Kruševca, ali su tadašnje vlasti ocenili da sam u toj knjizi “mnogo Srbovao.” Ponosim se knjigom o tome kako je srpski narod u Kruševcu obeležio pet vekova od Kosovskog boja. To je jedinstvena knjiga o srpskom narodu i varoši pod Bagdalom. Uveren sam da će se naći izdavač za drugo izdanje te knjige.

Dražić je dobitnik više nagrada za rad u novinarstvu, a posebno mu je drago priznanje koje je dobio od svojih bugarsih kolega. Naime, prvo Zlatno pero Bugarskih novinara dodeljeno jednom strancu, dodeljeno je Dušanu Dražiću 2000. godine.

 

U redakcijama Tanjuga i Borbe Dušan Dražić radio je na odgovornim pozicijama pune četiri decenije, u međuvremenu napisao i šest knjiga, a sve to vreme je, svuda gde se našao, promovisao voljeni Kruševac. Ovo je priča o tome kako je, u vreme sankcija, kao dopisnik Tanjuga iz Bugarske, inicirao bratimljenje Kruševca i Stare Zagore i kao domaćin dovodio svoje kolege iz čitavog sveta u svoj rodni grad Sredinom 90- ih godina u drevnom bugarskom gradu Staroj Zagori odigran je jedinstveni fudbalski meč između srpskih fudbalera, članova klubova u toj balkanskoj zemlji i fudbalske reprezentacije Bugarske. Prihod sa te utakmice na velelepnom stadionu u Staroj Zagori bio…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Poraz stonotenisera Napada vredan titule!

U najbitnijem meču sezone, igrači kruševačkog tima poraženi su od Prve petoletke i izgubili sve šanse za osvajanje prvenstvaU 17. ...

Vaskršnji likovni konkurs za najmlađe

Kulturni centar Kruševac raspisao je likovni konkurs “Vaskršnje jaje” za decu predškolskog uzrasta i mlađih razreda osnovne školeMališani pored likovnih ...

Napad na prostorije Srpske radikalne stranke u Kruševcu

Prošle noći su nepoznati počinioci betonskim blokom razbili prozor na prostorijama Srpske napredne stranke u Kruševcu i, kako se navodi ...

Zbog rekonstrukcije, zatvara se raskrsnica Kosovske i ulice Dostojevskog

Privremena zabrana saobraćaja kroz ovu raskrsnicu, kao i izmena režima saobraćaja u okolnim ulicama počinje sutra (14. aprila) i važiće ...

Voda u Ćićevcu ispravna za piće

Voda iz gradskog vodovoda u Ćićevcu od danas se ponovo može koristiti za piće i pripremanje hrane, saopšteno je u ...