Kruševac priključen na auto-put

Postavljeno: 29.04.2023

Deonice 1 i 2 Sektora 1 na delu Moravskog koridora svečano je otvorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Na upravo završenoj svečanosti osim predsednika Vučića, govorili su i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil i ambasadordka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi, državni I fukncioneri Grada Kruševca kao i veliki broj građana Kruševca I okoline.

Inače, ovaj deo Moravskog koridora je dužine 16,9km.

Prva deonica Moravskog koridora od Pojata do Makrešana duga je 16,9 kilometara, ima sedam mostova I 4 nadvožnjaka, dva hidrotehnička objekta I parkiralište.

Na teritoriju Kruševca ova saobraćajnica ulazi na četrnaestom kilometru od Pojata.

Do kraja septembra ove godine Kruševac će sa auto-putem biti povezan na tri ulazno izlazne tačke: Na pravcu kružnog toka kod fudbalskog stadiona “Borac” u Bivolju, na pravcu prema Jasičkom putu I kod Koševa.

Do tada će se koristiti privremeni ilaz kod Makrešana.

Moravski koridor čine tri deonice: Pojate – Kruševac, Kruševac – Adrani i Adrani – Preljina, ukupne dužine 112km.

Ova veoma značajna saobraćanica povezivaće Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo I Čačak spajanjem auto- puteva Beograd- Niš kod Pojata i “Miloš Veliki” kod Preljine.

Ovo će biti prvi digitalni put u našoj zemlji, ukupne širine 30m, sa maksimalnom projektovanom brzinom 130km/h, 11 petlji, sedamdeset jednim mostom, 23 nadvožnjaka, 5 podvožnjaka i trideset jednim propustom.

Gradnja Moravskog koridora u dužini počela je u decembru 2019. godine, a radove izvodi konzorcijum američke kompanije Behtel i turske Enka.

Vrednosta ugovor je blizu 800 miliona evra.

Ostale vesti

back-to-top