Kruševac na Vidovdan – liturgija, polaganj cveća, sednica Vlade, uručivanje nagrada

Postavljeno: 27.06.2021

Kruševac ovog Vidovdana obeležava šest i po vekova od osnivanja, a ugostiće kompletno državno rukovodstvo te delegacije brojnih pobratimskih gradova. U Kruševcu će sutra biti i patrijarh srpski Porfirije. U crkvi Lazarici danas je popodne (27. jun) počelo Bdenije, a u Kruševačkom pozorištu večeras se održava Svečana akademija, na kojoj će biti uručene 102 Zahvalnice Grada Kruševca, posebno priznanje ustanovljeno povodom jubileja, koje mnogi dobijaju postuhumno

Obeležavanje Vidovdana ujutru, 28. juna, počinje liturgijom u crkvi Lazarici, sledi litija do Spomenika kosovskim junacima, gde će sveštenstvo služiti pomen.

Predstavnici grada će pre sedam sati ujutru položiti vence na dve humke na Slobodištu te na Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava od 1991-1999. godine, a potom i na Spomenik na fontani te kod krsta na Bagdali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u devet časova položiti venac na Spomenik kosovskim junacima, nakon čega će u Gradskoj upravi biti održana posebna sednica Vlade Srbije, kojoj će Vučić prisustvovati.

Nakon toga predsednik Srbije obilazi rekonstruisani Dijagnostički centar, a premijerka sa resornim ministrima u kruševačkom Biznis inkubator centru prisustvuje prezentaciji projekta dogradnje i opremanja Regionalnog industrijskog tehnološkog parka.

Tokom prepodneva svi ministri će obilaziti ustanove i objekte iz svojih resora. Između ostalog, ministarka privrede Anđelka Atanacković prisustvovaće otvaranju nove fabrike „Trajal koroporacije“ – „Obilićevo“ na lokaciji Jasikovac, u Parunovcu, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obići će Regionalni centar za upravljanje otpadom „Srnje“, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić položiće kamen temeljac za stadion „Jedinstvo“.

Tačno u podne na Spomenik kosovskim junacima biće položeni venci i cveće u organizaciji Grada Kruševca.

Za 14 časova je zakazano otkrivanje Spomenika knezu Lazaru u naselju Stari aerodrom. Za izgradnju Lazarevog parka i postavljanje Spomenika, prema podacima Gradske uprave, iz budžeta Grada izdvojeno je 47 miliona dinara, a donatori su obezbedili oko 15 miliona dinara. Spomenik visok četiri metra, nalazi se na postamentu od deset metara, a osmislili su ga autori Boris Stajkovac i Tomo Komatina.

Patrijarh srpski Porfirije u crkvu Lazaricu bi trebalo da stigne u 16 časova.

Svečana sednica Skupštine grada počinje u 18 i 30, a tada će Vidovdanska nagrada, najviše priznanje koje Kruševac dodeljuje povodom Dana grada, biti uručena ovogodišnjoj dobitnici, premijerki Srbije Ani Brnabić. Tada će biti uručene i Vidovdanske plakete i pohvale.

U finalu programa obeležavanja Vidovdana na platou ispred Kuće Simića će u 21 sat biti izvedena prva srpska opera “Na uranku”.

Inače, u susret jubileju rekonstruisan je Trg kosovskih junaka, a za poslove koji su trajali desetak meseci iz budžeta Grada je, prema podacima Gradske uprave, izdvojeno oko 490 miliona dinara. Radovi su podrazumevali rekonstrukciju saobraćajnica, pešačke površine Trga te tehničke i elektroinstalacije. Izgrađene su dve nove fontane i rekonstruisana postojeća kod zgrade Doma sindikata, ugrađen je novi urbani mobilijar, novi stubovi javnog osvetljenja, a kao novi elementi u sklopu saobraćajnog rešenja uvedene su biciklističke staze. Izostala je planirana izgradnja podzemne garaže ispod Trga, jer se na poziv za javno-privatno partnerstvo nije javio ni jedan interesent.

Program obeleževanja Vidovdana traje, tradicionalno celog juna, a tokom prethodnih mesec dana održane su brojne izložbe, naučni skupovi, kutrirni, umetnički i sportski programi.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top