Kruševac dobitnik nacionalne nagrade za održivu urbanu mobilnost

Postavljeno: 14.07.2021

U konkurenciji devet lokalnih samouprava, grad Kruševac proglašen je za lokalnu samoupravu koja je najviše doprinela unapređenju održive urbane mobilnosti u 2020. godini i dobio je podsticajna sredstava u iznosu od milion dinara koja će biti iskorišćena za unapređenje infrastrukture za vožnju bicikla i javnog prevoza

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ove godine je po prvi put raspisalo javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje stanja u oblasti održive urbane mobilnosti.

Sredstva u iznosu od milion dinara obezbeđena su iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije održivog urbanog razvoja, a na konkurs su mogle da se prijave lokalne samouprave koje su u prethodnom periodu radile na unapređenju uslova za pešačenje, vožnju bicikla, javnog prevoza…

Posebno se bodovalo obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, a važan uslov je bio i da lokalne samouprave imaju usvojen Plan održive urbane mobilnosti. Za dodelu sredstava konkurisalo je devet lokalnih samouprava (Kruševac, Niš, Vranje, Osečina, Novi Sad, Šabac, Kikinda, Beograd i Čajetina), a komisija je prijavu grada Kruševca ocenila najboljom.

U ime Kruševca ugovor sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o dodeli sredstava za unapređenje održive urbane mobilnosti potpisao je pomoćnik gradonačelnice za ekologiju Ivan Parezanović.

– Predviđena sredstva iskoristiće se za postavljanje nadstrešnica na autobuskim stajalištima, potom za parkinge za bicikle, a radićemo i na promociji javnog prevoza – rekao je Parezanović.

On je dodao da je održiva urbana mobilnost već godinama aktuelna u Kruševcu, istakavši da je taj grad dobitnik i Evropske nagrade u ovoj oblasti.

– Trenutno radimo na proširenju mreže biciklističkih staza, favorizaciji javnog prevoza, a sve u smislu smanjenja emisije ugljendioksida i smanjenja efekata klimatskih promena – dodao je on.

Đorđe Milić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture istakao da je važno da održiva urbana mobilnost postane redovna stvar koja se planira u lokalnim urbanističkim planovima, kao i da je važno promovisati jednu novu doktrinu u planiranju, a to je otpornost gradova.

– Mi kao građani moramo da promenimo naviku da se u jednom vozilu vozi jedna osoba, vozila treba da budu maksimalno iskorišćena, kao i da vozila sa unutrašnjim sagorevanjem budu novije generacije. Takođe, moramo da podstičemo javni prevoz, biciklistički prevoz, sredstva prevoza koja koriste struju dok javni prevoz mora biti zasnovan na korišćenju električnih vozila, trolejbusa, tramvaja – objasnio je pomoćnik ministra.

Podsećamo, grad Kruševac dobitnik je nagrade “Evropska nedelja mobilnosti” za 2019. godinu u konkurenciji većih evropskih gradova i opština koju je zaslužio, pre svega razvojem biciklističkog i pešačkog saobraćaja na čemu se još uvek aktivno radi.

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti održava se pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, a grad Kruševac povodom učešća u kampanji priprema brojne programe i dešavanja koji će uključiti sve kategorije stanovništva i mnogobrojne organizacije.

D.M.
izvor/foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top