Krava Lejla zablistala na Poljoprivrednom sajmu

Postavljeno: 11.09.2021

Dejan Miladinović iz Velikog Šiljegovca vlasnik je krave po imenu Lejla koja je, u kategoriji goveda, odlukom žirija proglašena za pobednicu ovogodišnje, 20. Regionalne izložbe u govedarstvu, stočarstvu i kozarstvu, održane u okviru 13. Poljoprivrednog sajma „Kruševac 2021“. Ovogodišnji sajam okupio je najveće proizvođače stočne hrane, sredstava za prihranu i zaštitu bilja, semenske robe, poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata

Pobednica u kategoriji goveda je grlo simentalske rase, Lejla, u vlasništvu Dejana Miladinovića iz Velikog Šiljegovca, koji je četvrta generacija u porodici koja se bavi stočarstvom.

Ovo je priznanje za naporan rad, za svako grlo je potrebno dosta truda, pre svega treba vam dobra genetika, dobra ishrana i dobar način držanja, jedno bez drugog ne ide – rekao je Dejan Miladinović, vlasnik šampionke.

U kategoriji junica pobedu je odnelo grlo Borjana Simonovića, dok je u kategoriji prvotelki pobedila krava Miroslava Stanojlovića.

Sastavni deo ovogodišnjeg Sajma bila je Izložba poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti, rukotvorina, ukrasnog bilja, meda, vina i rakije.

Kruševački Poljoprivredni sajam koji je ove godine okupio najveće proizvođače stočne hrane, sredstava za prihranu i zaštitu bilja, semenske robe, poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata, prema oceni organizatora, još jednom je potvrdio da je po aktivnostima, poslovnosti i izlagačkoj ponudi, najznačajniji agrobiznis događaj centralne Srbije.

Ovogodišnji sajam svečano je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boban Kostić koji je istakao da je kruševački Poljoprivredni sajam izrastao u jednu od najvećih manifestacija u Rasinskom okrugu.

Rasinski okrug je strateški najznačajniji u Srbiji, poseduje ogromne potencijale i upravo je jedna ovakva manifestacija mesto gde ćemo se u budućnosti okupljati i razmenjivati nove ideje, kontake, znanja i tehnologije – rekao je on.

Gradonačelnica Jasmina Palurović napomenula je da Grad kontinuirano povećava sredstva u budžetu za poljoprivredu te da je ove godine izdvojeno više od 54 miliona dinara za podsticajne mere koje registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da koriste.

Na ovom Sajmu imamo priliku da se sretnemo sa najboljim što naš grad i naši domaćini imaju, da pokažemo sve poljoprivredne proizvode, sve umeće naših majki i baka, od ručnog rada pa do spremanja ukusnih i tradicionalnih jela – kazala je ona.

Organizatori ovogodišnjeg sajma su Komisija za podsticanje razvoja poljoprivrede, Služba za poljoprivredu Grada Kruševca i Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Kruševac.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top