“Kralju Ibiju” četiri nagrade na Majskim igrama u Bečeju

Postavljeno: 21.05.2022

Predstava “Kralj Ibi”, kruševačke dramske grupe “Kulturociklin” osvojila je u konkurenciji predstava za mlade, Srebrnog paža, odnosno drugu nagradu na “Majskim igrama” u Bečeju, najstarijem festivalu scenskog stvaralaštva dece i mladih u regionu. Kruševačkoj predstavi pripale su i nagrade za najbolju originalnu muziku, najbolju glavnu mušku ulogu, koju je dobio Martin Tomić te za najbolju sporednu mušku ulogu, koju je odigrao Ivan Dimitrijević.

Kulturociklinova postavka “Kralja Ibija” novo je čitanje komada Alfreda Žarija koje odgovara na pitanja koja se tiču našeg kritičkog i angažovanog sagledavanja sveta i šalje snažnu aktivističku poruku.

Koncept i režiju ove sjajne predstave, nastale u okviru Kulturociklinovog projekta KulturAgora, potpisuje Sandra Maksimović, podršku je pružio kruševački Kulturni centar, a originalni song za predstavu uradila je grupa Bahtalo Dive. I naše novine GRAD našle su se u predstavi kao deo scenskog rešenja. Da je reč o izuzetnom ostvarenju govori i podatak da je predstava krajem prošle godine proglašena najboljom na Angažman Festu, održanom u beogradskom Domu omladine.

Inače, Organizacioni odbor ovogodišnjih Majskih igara odlučio je da od 25 prijavljenih, priliku da igraju na sceni gradskog pozorišta u Bečeju dobije deset dečijih, odnosno omladinskih ansambala iz Čačka, Novog Sada, Smederevske Palanke, Bečeja, Kule, Tuzle, Prijepolja i Kruševca.

Žiri koji čine tri glumice: Sanja Mikitišin i Bojana Milanović, članice Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, i Monika Pešic, članica mađarske drame Narodnog pozorišta iz Subotice, za pobednika Festivala u konkurenciji predstava za mlade proglasio je Đačku scenu Šarene iskrice za izvođenje predstave „Nemir u duši“.

Majske igre se organizuju pod pokroviteljstvom opštine Bečej i nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija. Festivalu prethode brojne aktivnosti (konkursi, radionice, predavanja) koje svoju finalizaciju imaju upravo u doba trajanja samog festivala. Cilj festivala je sistematska i kontinuirana afirmacija dečijeg i omladinskog scenskog stvaralaštva, kao i promovisanje sadržaja svetske dečije i omladinske pozorišne scene, artistički interkulturalni dijalog i unapređenje umetničkog stvaralaštva mladih uopšte.

N.B.

 

Ostale vesti

back-to-top