“Kralj Ibi” nova predstava “Kulturociklina”

Postavljeno: 19.10.2021

Neformalna umetnička grupa “Kulturociklin” uveliko radi na novoj predstavi “Kralj Ibi”, čija se premijera očekuje tokom vikenda. Predstava je nastala kao rezultat Kulturociklinovih radionica u sklopu projekta KulturAgora i svojevrsna priča o medijskoj pismenosti. Projekat su podržali Kulturni centar i bend Bahtalo Dive

-Nakon brojnih Kulturociklinovih radionica održanih tokom avgusta i septembra u sklopu projekta “KulturAgora”, kao jednu od značajnih tema mladi su izdvojili uticaj interneta, društvenih mreža i medija u oblikovanju stavova. Produbljujući njihova razmišljanja potrebom razvijanja medijske pismenosti, koja je u temelju intelektualne slobode i kritičkog sagledavanja društvenih fenomena, odlučili smo se za novo čitanje drame “Kralj Ibi”- kaže Sandra Maksimović, profesorka srpskog jezika i književnosti i dramska pedagoškinja.

Budući da je jedna od vodećih ideja projekta KulturAgora – otvaranje prostora kulture – u dubini ovog čitanja “Kralja Ibija” nalaze se pokušaj traženja i ostvarivanja slobode i propitivanje položaja umetnosti i kulture u društvu.

-Nadovezujući se na estetiku sveta kojom smo se bavili u ranijim produkcijama Kulturociklina, razmišljamo: Kakva slika sveta nam se nudi sa “crnog ekrana”? Koliko smo postali zavisni od medijskog kao novog vladara naših života? Kakav je kulturni prostor kojim smo okruženi? Ima li ga uopšte? Najzad, koliko je ibijevskog u svakom od nas i koje su dugoročne posledice takvih postupaka? –navodi ona.

Predstava je namenjena svima, a  naročito mladima kao propitivanje važnih tema poput položaja umetnosti, kritičkog mišljenja, kulture i slobode.

– Ovu predstavu treba pogledati budući da je reč o saradnji različitih predstava kulturne scene, klasičnom i značajnom tekstu u jednoj drugačijoj obradi, bogatom scenskom, vizuelnom i muzičkom identitetu same predstave i interaktivnosti –ističe Maksimovićka.

U predstavi je sedmoro glumaca srednjoškolaca na sceni te četvoro članova benda Bahtalo Dive.

-Imamo i sedmoro tajnih učesnika, o čemu ćete saznati više na samoj premijeri, budući da su delovi interaktivni. Broj članova koji zajedno sa nama rade poslove tehnike, inspicijenata, suflera je još veći –objašnjava ona.

U novoj predstavi igraju:Vojin Vukelić, Jelena Vučković, Pavle Ivanović, Martin Tomić, Aleksandar Gašić, Maša Mišić, Tijana Knežević. Podrška su Iva Mitrović, Jovana Stanojlović, Lara Anđelković, Anđela Bogićević, Iva Bojović, Nina Nasković i Andrea Kovačević.

Koncept i režiju za predstavu “Kralj Ibi”, rađenu po čuvenoj drami Alfreda Žarija, potpisuje Sandra Maksimović. Autor originalne muzike songa je Tomislav Ilić u izvođenju benda Bahtalo Dive, a za svetlo je zadužen Marko Višnjić.

Premijera novog ostvarenja Kulturociklina zakazana je za subotu, 23. oktobar u 20 časova, u Beloj sali Kulturnog centra. 

M.S.

Ostale vesti

back-to-top