Kovid ambulanta: Više od 140.000 pregleda za dve godine rada

Postavljeno: 28.03.2022

Ambulanta za respiratorne infekcije iz zgrade ambulante „14.oktobar“ izmeštena je Parunovac. Tokom dve godine, koliko su se pacijenti sa simptomima kovida lečili u toj ambulanti obavljeno je više od 140.000 pregleda, sa najviše 700 pregledanih pacijenata u jednom danu

U sada već bivšoj Kovid ambulanti na Jasičkom putu, tokom dve godine obavljeno je  oko 167.000 laboratoriskih usluga, te preko 15.000 rendgen snimaka pluća.

Najviše pregleda bilo je u januaru i prvoj polovini februara ove godine, sa skoro 700 pregleda dnevno, kada je u ambulanti radilo 18 lekara i 28 medicinskih sestara.

Tokom dve godine, broj angažovanih medicinskih radnika, kao i radno vreme ambulante usklađivani su sa epidemiološkom situacijom, tako da je bilo perioda kada je ambulanta radila 24 sata svih sedam dana u nedelji.

Veći deo opreme za nesmetan rad Kovid ambulante Dom zdravlja je imao od ranije, a u međuvremenu je obezbeđen i nov portabilni rendgen aparat i laboratorijski aparat za CRP analizu.

Pošto je korona „protrčala“ kroz sva godišnja doba, u zimskim mesecima za građane koji čekaju na pregled ispred ambulante bio je postavljen šator sa grejnim telima. Obezbeđene su i dodatne klupe, te testiranje u kontejneru ispred zgrade u kojoj su se obavljali pregledi.

Pošto je korona jedna od najaktuelnijih tema tokom protekle dve godine, rad ove ambulante medijski je praćen u kontinuitetu i ono što se može konstatovati da se u toj ambulanti radilo timski od prvog dana, da su u najtežim trenucima zaposleni bili moralna podrša jedni drugima ali i pacijentima koji su, posebno na početku epidemije, bili preplašeni.

Strah verovatno na početku nije mimoišao ni zdravstvene radnike, ali ih to nije pokolebalo, kao ni to što su borbu sa nevidljivim neprijateljem vodili u skafanderima, bez mogućnosti da tokom smene odu u toalet ili da bar popiju čašu vode.

Protokoli su se menjali, učilo se u hodu jer vremena nije bilo da se zastane, a telefoni se nisu gasili ni kada se smena završi.

Dve godine kasnije, nakon što je Kovid ambulanta izmeštena je u Parunovac, može se reći da su, lekari, tehničari i nemedicinski radnici Doma zdravlja koji su radili u njoj, „položili veliki ispit“

Prave reči da se obiše radna atmosfera u toj ambulanti su požrtvovanje i zajedništvo. Kako je, sumirajući prvu godinu korone ranije kazala doktorka Marina Kostić, direktorka Doma zdravlja, straha je na početku pandemije sigurno bilo, ali niko od lekara i sestra to nije glasno izgovorio, niko nije koristio bolovanje, retko se moglo čuti „teško mi je“ ili „ne mogu“, iako se radilo kao nikada pre.

Istovremeno, za sve zaposlene važilo je pravilo da, ukoliko u nekom trenutku osete veći umor ili im je jednostavno potrebno da se na kratko pomere, mogu da naprave  pauzu od nekoliko dana, što se retko koristilo.

Vremena nije bilo ni za strah ni za detaljne pripreme, jer trebalo je i sačuvati živote i ohrabriti uplašene pacijente za koje je tom trenutku bilo jako važno da ne potonu psihički.

Kako je bolest  bila nova a svako novo iskustvo dragoceno, zaposleni su bili stalno u kontaktu, telefoni su im uvek bili dostupni, nisu se isključivali ni tokom noći. Svako je svakome bio na raspolaganju, za savet, razmenu iskustva, pomoć, moralnu podršku. Za zdravstveno stanje pacijenata lekari su se raspitivali i kada im se smena završi.

Tako je bilo od početka i ostalo do poslednjeg dana, kada je Kovid ambulanta iz zgrade ambulante „14.oktobar“ koja je u nadležnosti kruševačkog  Doma zdravlja, tačno posle dve godine rada, izmeštena u Parunovac gde će raditi u sklopu Kovid bolnice koju vodi Klinički centar Niš. Nova Kovid ambulanta, prema rečima nadležnih, takođe je opremljena u potpunosti i građanima je na raspolaganju od 9 do 19 časova, svih sedam dana u nedelji.

Inače, nakon što je Kovid ambulata izmeštena u Parunovac, izvršena je kompletna dezinfekcija zgrade ambulante „14. oktobar“. Kada će se pacijenti koji su se tu ranije lečili kod svog izabranog lekara, a u međuvremenu su odlazili u Dijagnostički  centar gde su im izmešteni zdravstveni kartoni, ponovo vratiti na staru lokaciju, za sada se ne zna. D.P.

Ostale vesti

back-to-top