Kovid ambulanta: Mnogo pregleda, ali bez gužvi!

Postavljeno: 03.02.2022

Dnevno se u Kovid ambulanti obavi između 600 i 700 pregleda, od čega je oko polovina prvih. Ono što je novina je da uopšte više nema gužvi ispred ambulante, a razlog tome je povećanje broja lekara koji sada rade u toj službi.

Da više nema uobičajenih gužvi ispred Kovid ambulante, uverila se i naša ekipa koja je jutros bila na licu mesta. Ispred ambulante u prepodnevnim časovima nije bilo nijednog pacijenta.

-Broj pregleda se nije smanjio, imamo do 700 pacijenata dnevno, ali sada radi 17 lekara, u tri smene, tako da se mnogo manje čeka na pregled- rekla je za KruševacGrad koordinatorka u Kovid ambulati dr Tamara Ilić.

Prema njenim rečima, polovina od ukupnog broja pregleda su prvi, a oko 70 odsto tih pacijenata je pozitivno na korona virus.

-Što se starosne strukture tiče, dominiraju mlađi pacijenti i oni uglavnom imaju lakšu kliničku sliku- temperatura koja traje do tri dana,curenje iz nosa, grebanje u grlu i suvi kašalj. Kod većine su rezultati laboratorijskih analiza dobri i takvim pacijentima se propisuje vitaminska terapija, antipiretici ukoliko imaju povišenu telesnu temepraturu, po potrebi i antivurusna terapija – navodi naša sagovornica.

Doktorka Ilić ističe da je za razliku od pre nedelju dana, kada se na stacionarno lečenje slalo dvoje, jedan ili nijedan pacijent dnevno, sada situacija malo drugačija.

-Sada na Infektivno odeljenje kruševačke Bolnice pošaljemo i do 13 pacijenata dnevno. Reč je o starijim osobama sa pridruženim bolestima koje, za razliku od mlađih pacijenata, dolaze sa pneumonijom i zahtevaju bolničko lečenje. Većina starijih lica pozitivnih na korona virus, navelaje da nisu izlazili iz kuće, te da su se najverovatnije zarazili od mlađih ukućana- navodi doktorka, dodajući da se ovaj soj virusa kod mlađih ljudi uglavnom zadržava u gornjim respiratornim putevima, te da su zato i lakše kliničke slike kod mlađe populacije.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, tokom protekla 24 sata, u Rasinskom okrugu virus korona potvrđen je kod 410 lica.

Najviše novoobolelih je iz Kruševca gde je virus registrovan kod 239 ljudi, potom iz Trstenika gde je 65 novozaraženih, te iz Aleksandrovca gde je virus potvrđen kod 43 lica.U Ćićevcu je 26 novih slučajeva obolevanja, u Brusu 20, najmanje u Varvarinu gde je tokom protekla 24 sada obolelo 20 ljudi.

Zaraženih učenika u Rasinskom okrugu od početka drugog polugodišta je 220, a obolela su i 83 nastavnika.

U Kovid bolnici trenutno su na lečenju 254 pacijenta. Četvoro je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i ti pacijenti su u veoma teškom stanju.

D.P.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top