Kosovska ulica: Završetak radova polovinom decembra?

Postavljeno: 01.12.2022

Iako su nadležni najavljivali da će kompletna rekonstrukcija Kosovske ulice biti završena pre projektom predviđenog roka od 72 radna dana, radovi još uvek traju. Prema rečima nadležnih, očekivanja su da do polovine ovog meseca, ukoliko vremenski uslovi dozvole, ta ulica konačno bude puštena u saobraćaj.

Prošle nedelje Vodovod je završio i sa trećom fazom radova, u okviru koje je na deonici od ulice Majke Jugovića do Topličine rekonstruisano preostalih 40 metara vodovodne i kanalizacione mreže, a na istom potezu završeni su i radovi na izgradnji atmosferske kanalizacije.

U toku je postavljanje ivičnjaka, nakon čega sledi izgradnja trotoara, potom i asfaltiranje.

– Trebalo bi da, ukoliko vremenski uslovi dozvole, kompletna rekonstrukcija Kosovske bude završena do polovine ovog meseca – kaže Miloš Jović, direktor Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac.

Inače, sa rekonstrukcijom Kosovske ulice, na potezu od raskrsnice sa Pećkom do Topličine ulice, otpočelo se 8. jula i, a rok za završetak radova bio je 72 radna dana. Kako je deonica od raskrsnice sa Pećkom do Jakšićeve ulice kompletno završena za relativno kratko vreme, a duž cele ulice je 13. avgusta urađena i komletna rekonstrukciju toplovodne mreže, nadležni su tada u izjavama za medije izneli procenu da će kompletna ulica najverovatnije biti završena pre oročenog roka, moguće do kraja avgusta.

Kako se to nije dogodilo, u više navrata licitiralo se datumima i rokovima, prvo je to bio kraj septembra, potom oktobra, pa novembra, da bi i taj rok bio pomeren na završni mesec u ovoj godini.

Ukoliko izuzmemo nezadovoljstvo stanara zbog višemesečnog otežanog pristupa stanovima i kućama u toj ulici, te dodatno opterećenje ostalih saobraćajnica u gradu, ovo je svakako značajan projekat jer je, pored izgradnje nove vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže, izgradnjom atmosferske kanalizacije rešen i višedecenijski problem plavljenja ovog područja i slivanja atmosferskih voda niz Kosovsku i ulicu Cara Lazara.

Podsećamo, u Kosovskoj ulici je 2014. godine rađena rekonstrukcija trotoara sa obostranim proširenjem trotoara ugradnjom behatona i novih ivičnjaka, ali bez rekonstrukcije kolovozne konstrukcije. Izvođač radova tada je imao garantni rok od dve godine, a kako su postavljeni ivičnjaci vidno oštećeni zbog mraza i soli posle zimskog perioda ali i zbog saobraćajnog opterećenja, izvršena je sanacija ivičnjaka. Kolovozna konstrukcija je redovno održavana krpljenjem udarnih rupa u većem i manjem obimu. U međuvremenu je urađen i kompletan projekat kolovozne konstrukcije sa atmosferskom kanalizacijom i saobraćajnom signalizacijom, ali zbog epidemije korona virusa nije realizovan.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top