Konstituisanje nove gradske Skupštine u Kruševcu najkasnije do sredine naredne nedelje

Postavljeno: 02.05.2016

Prema Zakonu o lokalnim izborima, Konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, što znači da bi novi odbornici u skupštinskim klupama u Kruševcu morali da se našu najkasnije do utorka, 9. maja

U gradskom parlamentu koji ima 70 odborničkih mesta, naći će se predstavnici tri izborne liste, a najviše mandata, 52 pripašće listi “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje. Od toga, naprednjacima pripada 46 mandata, po jednog odbornika imaće SDPS, SPO, SNP, Samostalni DSS, PUPS i Pokret socijalista.

U Gradskoj skupoštini mesta će biti još samo za dve izborne liste: koalicija SPS-JS ima 12, a Demokratska stranka 6 odborničkih mandata. Socijalisti i Jedinstvena Srbija će svojih 12 mandata podeliti tako što će socijalistima pripasti osam, a jedinstvenoj Srbiji četiri odbornčka mesta.
Podsetimo, prema konačnim podacima Gradske izborne komisije, na lokalne izbore u Kruševcu izašlo je 61380, od registrovanih 109.860 birača, što iznosi 55,87 odsto.

Koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila 32.288 glasova ili 54,23 odsto, Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija osvojila je 7.721 glas, odnosno 12,97 odsto, a Demokratska stranka 4.112 glasova ili 6,91 odsto.

Kruševački naprednjaci i njihovi koalicioni partneri u Kruševcu su ostvarili bolji izborni rezultat nego na republičkom nivou za čak oko 6 odsto. Veći uspeh od onog na republičkim izborima ostvarili su i socijalisti u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, za oko 2 odsto, a i Demokratska stranka je za blizu jedan odsto uspešnija na lokalnom u odnosu na republički rezultat.

Ove stranke će ući će u sastav lokalne Skupštine, dok je ispod cenzusa ostalo 9 izbornih lista.

Najbliže cenzusu bili su kruševački radikali. Oni su dobili 2614 glasova odnosno 4,39 odsto, grupa građana Dosta je bilo Saše Radulovića osvojila je 3,91 odsto, a koalicija SDS-LDP-Levica 3,45 odsto.

IMG_0492_1

DSS i Dveri koje su u Kruševcu na izbore izašle odvojeno osvojile su 3,42 odnosno 3,03 odsto.

Grupa građana Volim Kruševac dobila je 2,99 odsto, Za Kruševac – Miodrag Đidić 2,28, Republikanska stranka 1,61, a Građanska alternativa 0,85 odsto glasova.

Inače na ovim izborima za sedamdeset odborničkih mandata borilo se čak 509 kandidata, u proseku 7 kandidata za jednu odborničku stolicu.
Konstitutivnom sednicom predsedava najstariji odbornik, koji je ovlašćen i da sazove konstitutivnu sednicu ako to u zakonskom roku ne učini predsednik skupštine iz prethodnog saziva.

O potvrđivanju mandata odbornika, na osnovu izveštaja verifikacionog odbora, skupština odlučuje javnim glasanjem.

Ukoliko su stranke koje ulaze u gradski parlament postigle prethodne dogovore, na konstitutivnoj sednici bi mogao biti izabran i novi gradonačelnik Kruševca, kao i članovi Gradskog veća koje on predlaže. Gradonačelnik, inače, u Kruševcu predlaže kandidate za devet članova gradske vlade, kao i kandidata za svog zamenika.

Ostale vesti

back-to-top