Konsituisana lokalna Skupština u Kruševcu

Postavljeno: 13.06.2016

Potvrđeni mandati odbornicima, SNS sa SPS –JS pregovara o podeli funkcija, DS najavio da neće učestvovati u radu Skupštine

Vladajuću većinu u Skupštini Kruševca u naredne četiri godine će činiti 65 od ukupno 70 odbornika. To je najnovija računica nakon što su danas, pred prvo zasedanje Skupštine Grada u novom sazivu, koalicioni sporazum potpisali gradski odbori Srpske napredne stranke i koalicije Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija.

Naime, Srpska napredna stranka je sa predizbornim partnerima, osvojila 52 od ukupno 70 odborničkih mesta u Skupštini Grada, odnosno imala je većinu za samostalno formiranje vlasti. Koalicija SPS-JS imala je 12 mandata, a Jedinstvenoj Srbiji je u međuvremenu prišao Saša Miladinović iz Demokratske stranke. Na taj način je jedina opoziciona stranka, DS, koja je osvojila pet odborničkih mesta, ostala bez mogućnosti da formira odborničku grupu.

skupstina132

Podsetimo, na njihovoj listi je nastupio i Dragan Blažić, predstavnik Narodnog pokreta Srbije. On je pre Miladinovićevog preletanja odlučio da nastupa kao samostalni odbornik. Konstitutivno zasedanje Skupštine Grada je, iako SNS, SPS i JS imaju gotovo stoprocentnu većinu, prekinuto nakon potvrdjivanja odborničkih manadata jer koalicioni partneri nisu završili pregovore oko formiranja izvršne vlasti.

Sednica je prekinuta jer se još uvek obavljaju konsultacije oko formiranja vlasti kako na republici tako i u gradu, još nismo obavili završne razgovore oko formiranja izvršne vlasti odnosno oko funkcija u Gradu – kazao je za krusevacgrad.rs predsednik odborničke grupe Aleksandar Vučić – Srbija pobedjuje, Živojin Miloradović.

Na današnjoj sednici saopšteno je da su formirane tri odborničke grupe – dve su formirane od odbornika sa liste koju je predvodila SNS – grupa Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje sa 45 i grupa Aleksandar Vučić – Kruševac pobeđuje sa 7 odbornika. Prvom će predsedavati Živojin Miloradović iz SNS, a drugom Biljana Dačić iz Samostalne Demokratske stranke Srbije.

skupstina133

To što je Demokratska stranka, nakon što ju je napustio odbornik Saša Miladinović, ostala bez mogućnosti formiranja odborničke grupe za Branislava Katančevića, nosioca liste DS-a na lokalnim izborima, znači nepostojanje preduslova za normalan rad Skupštine.

Ovo je, kako je dodao, početak kraja parlamentarizma u Kruševcu.

– Ovo je veoma ozbiljna stvar, ovi koji to rade nisu ni svesni šta čine, mi se vraćamo trideset godina unazad, kome je potreban još jedan odbornik iz DS-a kada već ima 64 od 70 odbornika. To znači da neće imati nikakvu kontrolu, odnosno na njima je apsolutna vlast i kontrola i kriminal -kazao je Katančević, objašnjavajući da bez odborničke grupe DS neće moći da učestvuje u radu skupštinskih tela.

Današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Grada prethodilo je potpisivanje koalicionog  sporazuma SNS sa SPS – JS, a potpise na sporazum stavili su predsednici Gradskih odbora tih stranaka, Nenad Andrić, Vladimir Tasić i Dragan Lazić.

skupstina134

Nosilac liste Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Kruševcu, Bratislav Gašić, kazao je nakon potpisivanja sporazuma da su naprednjaci smatrali da je politički korektno da razgovaraju sa partnerima sa kojima su prethodne četiri godine vršili vlast te da je napravljen dogovor o formiranju vladajuće većine.

Podsetio je da je u Kruševcu u protekle četiri godine rađeno na sredjivanju infrastrukture i zatečene sutuacije nakon, kako je ponovio, „pljačkaških privatizacija i tajkunske vlasti DS-a“.

Kazao je da će u narednom periodu morati mnogo više da se radi na zapošljavanju građana Kruševca te da tako široka koalicija, može da da rezultate u interesu gradjana Kruševca.

Predsednik Gradskog odbora SPS-a, Milutin Tasić, očekuje da će ovakva skupštinska većina doprineti boljitku Kruševca, dok je predsednik kruševačkog odbora Jedinstvene Srbije, Dragan Lazić, rekao da je cilj te stranke da u novom mandatu uradi još više za dobrobit sugrađana.

 

 

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Snežana kaže:

    Javni i politički život u Kruševcu je najčešće bio jadan. Jedini svetli trenutak bio je sastav skupštine nakon demokratskih promena 2000, ali su kapaciteti cele lokalne zajednice, inače neveliki za demokratiju, brzo bili potrošeni. I sada, umesto da u slučaju jedine opozicione stranke primeni meru afirmativne akcije kojom bi joj se omogućilo da radi, vladajuća koalicija koristi to što je jedna osoba bez stida prodala svoja politička uverenja, ako ih uopšte i ima, da bi onemogućila rad te opozicione stranke. Apsurdno i više nego jadno. Snežana

1 thought on “Konsituisana lokalna Skupština u Kruševcu

Comments are closed.

back-to-top