Komunalno tražilo poskupljenje cene odnošenja smeća

Postavljeno: 05.08.2022

Javno komunalno preduzeće Kruševac predložilo je Gradskoj upravi povećanje cene odnošenja smeća za 20 odsto, uz obrazloženje da su poskupeli energenti i da je povećana minimalna cena rada. Oduku o povećanju cene usluga doneo je Nadzorni odbor ovog preduzeća, ali će ona početi da se primenjuje ukoliko se sa njom saglasi Skupština grada.

U Odluci kojom Komunalno predlaže povećanje cena za 20 odsto u svim zonama, navedeno je da trenutne cene iznošenja smeća ne pokrivaju troškove tekućeg održavanja i da su najniže za fizička lica i privredu u Srbiji. Takođe, navedeno je da se poskupeli energenti te povećana minimalna cena rada.

Uz novu cenu JKP bi obezbedio likvidnost i solventnost, blagovremeno izvršavao obaveze prema dobavljačima i ostalim institucijama i sprovodio aktivnosti koje se tiču održivog razvoja sistema.

Cene odnošenja smeća, navode, trenutno se naplaćuju po cenovniku iz 2017. godine, kada je evro dizel koštao 46,40 dinara po litru, a sada je 203,50. Po novom cenovniku cena smeća u zoni jedan bi bila 4,81 dinar po metru kvadratnom, umesto 4,01. U zoni dva nova cena bi bila 4,24 dinara umesto 3,35 dinara po metru kvadratom. U Zoni tri, koja obuhvata seoska područja i koja se naplaćuje po broju članova domaćinstva, odnošenje smeća koštalo bi 92,40 dinara po članu, a bilo je 77 dinara po članu.

Nova cena smeća bi i dalje bila ispod potrebnog nivoa, stoji u odluci Komunalnog, ona može da pokrije osnovne troškove, ali kapacitet rada JKP-a neće moći da poveća.

Kako se Kruševac širio i gradio tokom prethodne tri godine, tako je povećan obim posla u ovom preduzeću, a na to je uticao i program iznošenje smeća sa seoskih područja.

JKP u Odluci navodi da bi, ako ne bi došlo do povećanja cena, preduzeće moralo da smanji obim posla ili pretrpi gubitak.

U Odluci o povećanju cena piše da rast nove cene ne bi preterano opteretio budžet građana (do 410 dinara mesečno) i bio bi manji od 1,5 odsto prosečne neto zarade ostvarene na nivou lokalne samouprave.

Odluka Nadzornog odbora Komunalnog preduzeća trenutno se razmatra, a da li će biti usvojena odlučiće Skupština Grada u narednom periodu.

M.S.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top