„Komšije“ pobednici Gulašijade u Zdravinju

Postavljeno: 15.08.2022

Pobednik ovogodišnje Gulašijade, gastronomskog nadmetanja koje se organizuje u okviru manifestacije „Zvezdano Zdravinje“ je ekipa „Komšije“ iz Zdravinja koja je za tu priliku pripremila gulaš od divlje svinje.

U prijatnoj atmosferi i prisustvu više stotina posetilaca, gulaš je pripremalo 13 ekipa, a o tome čiji je kotlić najukusniji odlučio je stručni žiri na čelu sa ekspertom kulinarstva Goranom Kuzmanovićem. Najboljim ekipama uručene su medalje, diplome i kotlići.

Ovogodišnji pobednik, “Komšije” iz Zdravinja spremili su gulaš od divlje svinje, za koji su prethodno prepržili luk i šargarepu u zejtinu, a pri kraju su začinili sa belim lukom, alevom paprikom i pečurkama.

Drugo mesto na Gulašijadi osvojila je ekipa “Jedva dođosmo” iz sela Lovci, treće “Familija” iz Zdravinja, četvrto “Sam protiv svih” Moša Mali iz Petine, a peto “Avlija” iz Ribarske Banje.

Ekipu “Jedva dođosmo” činili su braća Nikola i Ivan Milić, a svoj gulaš su spremili od svinjske plećke (60%) i goveđeg buta (40 %). Uz so, biber, crni luk, dodali su tucanu ljutu i slatku papriku, a ostale tajne nisu otkrili.

“Familija” iz Zdravinja za svoj gulaš je spremila junetinu, domaću i divlju svinjetinu i na kraju dodala pečurke i začine. Stefan Vučković kaže da ovo jelo sprema i kući za sestre i njihove porodice i svoje roditelje i to jednom u dve, tri nedelje.

Milomir Miljković, Moša Mali iz Petine nastupio je kao “Sam protiv svih” i za svoj specijalitet je izabrao isključivo meso od divljači (svinja, srna i zec), jer je lovac, pa je želeo da se oproba i u kulinarstvu. Na kraju je u jelo pored začina ubacio i pečurke jajčaru i vrganj.

Ekipa “Avlija” iz Ribarske Banje je u Zdravinju nastupila  peti put. Prema rečima članova ovog tima Zdravinjska gulašijada je iz godine u godinu sve bolja i bolja, a vođa ekipe kuva 30 godina i ovaj zanat je učio od majke i babe. Spremili su juneći gulaš po školskom receptu sa dodacima crnog i belog luka, peršuna, lovorovog lista, bibera i vegete.

Na titulu najboljih nadmetale su se i ekipe “Kod dobrog domaćina, Milić plus” i “Bajče” iz Velikog Šiljegovca, ”Gazda Gadža” iz Kaonika, “Šarengrad” iz Belasice , “Đenerali” iz Aleksinca “Dobri domaćin” iz Kruševca i “Boemi” iz Zdravinja, a ekipa Crkvene opštine iz Zdravinja je pripremila večeru za sve goste.

Ovogodišnju Gulašijadu otvorio je  Ivan Anđelić, načelnik Rasinskog upravnog okruga, koji je tom prilikom podsetio da se 32. po redu manifestacija “Zvezdano Zdravinje” organizuje povodom 100 godina crkve Svete Petke i 90 godina osvećenja Crkve Svetog Georgija i osnivanja Zdravinjske parohije, te da će centralni događaj povodom ovih velikih jubileja biti održan 28. avgusta, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, celodnevnim sveopštim Zvezdanim saborom.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Kulturni centar Kruševac, KUD „Miodrag Vučković“, Crkvena opština Zdravinje i Mesna zajednica Zdravinje, a pokrovitelj Grad Kruševac.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top