Komedija „Kralj parkinga“, kruševački film sa svetskom temom

Postavljeno: 29.04.2023

U produkciji Udruženje Kruševac film – UKF, uskoro će krenuti snimanje filma „Kralj parkinga“. Reč je o  dugometražnoj igranoj komediji, sa elementima melodrame, čiji glavni junak Sveta – „Kralj parkinga“ učestvuje u epskoj potrazi za parking mestom na ulicama grada. Svi likovi ovog filma, u svom karakteru kombinuju opšte ljudske osobine sa specifičnim karakteristikama Kruševljana. Međutim, ova kruševačka specifičnost nije osnovni element filma, već je više poput dramaturškog začina koji doprinosi humoru, naglašava lokalni karakter likova i prikazuje apsurdnost modernog doba kroz prizmu malog grada

Početna ideja je bila da se snimi kratki film, a reditelj Stanko Aksentijević i scenarista Saša Radovanović razmatrali su moguće teme i odabrali parkiranje, kao jednu od najaktuelnijih.

Parkiranje nije samo urbani i socijalni problem već postaje sudbina savremenog čoveka. Najpre sam napisao nekoliko situacija što iz vlastitog što iz tuđeg iskustva, a neke situacije su bile plod mašte. Sve te situacije su vezane za Kruševac jer tu živimo i parkiramo, ali istovremeno i univerzalne bez obzira na mesto. Zatim je reditelj shvatio da ovde imamo materijal za nešto više od kratkog filma i zahtevao je da te situacije dopunim nekom ljubavnom pričom. Posle toga, imali smo susret sa  dramaturgom koji je uočio potencijal priče i predložio da je dalje razvijamo-kaže scenarista Saša Radovanović za novine Grad.

Od tog trenutka počinje intenzivno razvijanje scenarija, koji vremenom dobija kompleksnu postmodernu strukturu.

-U njemu se prepliću realni i fiktivni slojevi, ozbiljne i komične radnje, spaja urbano i mitsko, religija i filozofija, istorija i legenda, san i java. Film predstavlja poetički miks raznih filmskih žanrova i priča.

U filmu se govori o ljudima koji dolaze u centar grada da bi ostvarili svoje interese i potrebe. Dolaze na posao, idu u banku, voze decu u školu, posećuju biblioteku, pozorište. Neki i žive u centru. Uslov da se to dogodi jeste da nađu parking mesto. Neko je veštiji neko manje vešt.

-Glavni lik, Sveta, je čovek kome parkiranje postaje opsesija. On traži parking kao mesto pod suncem. U takvom traganju parkiranje mu se pretvara u dvoboje. Parking u Kruševcu shvata neretko kao viteško borilište. On postaje nekrunisani kralj parkinga, urbani junak koji postaje epski.

Lik glavnog junaka podupiru obeležja grada u kome živi: Spomenik kosovskim junacima, Mozaik sala, Arheološki park Lazarica. Tako se spaja mitsko-istorijsko i savremeno u ovom filmu. Njegova sudbina se prepliće sa sudbinom drugih likova pre svega sa Radetom Jagodarom kao večitim gubitnikom na parkingu. Na parkingu sreće Mirjanu za koju shvata da je njegov životni izbor, ali koji mu izmiče. Shvata da je parking samo mesto, a tako film dobija i karakter melodrame.

-Kroz parkiranje dešavaju se situacije gde se ispoljavaju ljudske osobine i karakter. Da bi se opisala širina i intenzitet takvih dešavanja i bogatstvo i prepletenost likova opredelio sam se za komediju koja postaje u svom krajnjem ishodu noar film. U filmu se pojavljuje veliki broj likova. Oni su kompleksni po svom karakteru. Imaju opšte ljudske osobine, ali nose i nešto specifično kruševačko. To specifično kruševačko nije osnova filma već je zamišljeno kao dramatruški začin da se pojačaju komične scene, istakne zavičajni karakter likova, i pokaže apsurdnost modernog vremena na primeru jedne male sredine.  

Tizer filma je snimljen pre mesec dana i upravo se završava njegovo montiranje. U ovom tizeru, pojavljuju se odabrani glumci: Miloš Đurović, Isidora Građanin, Ana Sakić, Gorica Popović, Bojan Veljović, Biljana Jocić Savić… Za fotografiju zadužen je Vladimir Stanković, pomoćnik reditelja je Đorđe Milosavljević, a organizator snimanja Nemanja Petronijević, sve lokacije snimanja su u Kruševcu, a ono se vrši na lokacijama parkinga, oko Spomenika kosovskim junacima, u Muzeju i Arheološkom parku, u Poslovnom centru, jedna od lokacija je i Mozaik sala za venčavanje.

Grad Kruševac sa svojim objektima je istinski set. Ovo je kruševački film sa svetskom temom. Intimno nadamo se da snimanje filma u celini počne početkom jeseni, a premijeri dogodine. Ekipa koja je radila na tizeru predstavlja kostur. Film je komedija i po svom karakteru i treba da bude zabavan. Komika donosi određenu popularnost i prijemčivost. U filmu se govori o parkiranju koje postalo moderna tegoba ljudi u gradu. Pored toga Kralj Parkinga je nesvakidašnji film u kome se parkiranje ne tretira kao socijalno-urban problem i već se povezuje sa čovekovim egzistencijalnim izborima. Tako film drži pažnju i otvara mnoga pitanja koja imaju istorijsku, estetičku i religioznu sadržinu i nudi mognućnost za različitu široku recepciju i ukus-ističe Radovanović

Inače, film „Kralj parkinga“, u produkciji Udruženje Kruševac film – UKF, nastao je iz saradnje sa ovdašnjim Kulturnim centrom i uz punu podršku Gradske uprave.

Marija Janković

Foto: Privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top