Komarci okupirali grad, hoće li ih drugi tretman oterati?

Postavljeno: 04.07.2020

Zaprašivanje radi suzbijanja larvi komaraca, drugo po redu u ovoj godini, završeno je juče, a tretman suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje biće obavljen onda kada četiri dana zaredom ne bude bilo kiše, rečeno je portalu krusevacgrad.rs u  “RACOM 92”, preduzeću koje ove tretmane na području Rasinkog okruga sprovodi u saradnji sa nadležnim lokalnim službama

Kako je kazala Gordana Bratuljević , tehnička  direktorka  beogradskog Preduzeća za ekološke usluge  “RACOM 92”,  tretman je tokom proteklih nekoliko dana sproveden na preko 30 lokacija na teritoriji grada Kruševca, a tretirane su bare, kanali i druge stajaće otvorene vodene površine.  

Tretman se vrši  preparatom sa suzbijanje larvi komaraca LARVASTOP PIRIPROX 0,5 ZG, a prvi u ovoj godini  sproveden je u periodu od 21. do 31. maja, mesec dana ranije nego što je to bilo prošle sezone. Završen je i drugi tretman, a naredni će najverovatnije biti za oko mesec dana – kaže Bratuljević, dodajući da se zaprašivanje radi u okviru programa Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a sprovodi ga preduzeće “RACOM 92”, u saradnji sa nadležnim lokalnim službama.

Prema njenim rečima, treman larvi komaraca u narednoj nedelji  planiran je na teritoriji  opštine Varvarin, potom u Trsteniku, Brusu, Aleksandrovcu i Ćićevcu, a ukupno će na području celog Rasinskog okruga biti tretirana površina od oko 1.600 hektara.

Tretiranje odraslih formi komaraca sa zemlje očekuje se uskoro, čim vremenske prilike to budu dozvolile.

Da bi se obavio ovaj tretman, potrebno je da četiri dana zaredom ne bude kiše. Prema prognozama RHMZ-a, od srede se očekuje stabilnije vreme, tako da će vrlo brzo biti urađeno i zaprašivanej odraslih formi komaraca – kaže Bratuljević. 

Obilne padavine  pa sunčani dani vremenske su prilike su koje su nas pratile tokom juna, a što su bili idealni uslovi za pravu invaziju komaraca. Kruševljani kažu da poslednjih dana nisu mogli da se odbrane od rojeva komaraca kojih je bilo svuda. Da li će nakon drugog tretmana biti manje komaraca, ostaje da se vidi. 

Do tada, savet je da se prilikom boravka na otvorenom koriste repelenti  (ne i kod dece mlađe od dva meseca), te da se nosi  odeća koja pokriva noge i ruke. Takođe, boravak na otvorenom treba izbegavati u sumrak i zoru, kada je aktivnost komaraca i najintenzivnija, a posebno treba izbegavati šume i močvare, jer su to područja sa velikim brojem insekata. Savetuje se i postavljanje zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta.

Uz redovno košenje trave u dvorištima, preporuka je i da se najmanje jednom nedeljno isprazni voda iz posuda za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi, ukrasnih bazena…Savet je i da se iz dvorišta uklone odbačene gume i drugi predmeti u kojima može da se nakuplja stajaća voda u kojoj komarci mogu da polože svoja jaja.

D.P.

I dosadni i potencijalno opasni!

Osim što ubod komarca izaziva svrab kod nekih su moguće i alergijske reakcije, a ono što posebno brine je groznoca Zapadnog Nila, infektivno oboljenej koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca. Groznica Zapadnog Nila prvi put je u Srbiji registrovana 2012.godine, a najviše obolelih u umrlih zabeleženo je godinu kasnije, kada je 303-je ljudi obolelo, a umrlo 35-oro. Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, na području Rasinskog okruga, virus Zapadnog NIla prvi put je registrovan pre dve godine, kada je obolelo devet osoba, sa jednim smrtnim ishodom koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila. Kod oko 80 odsto inficiranih virus protiče asimptomatski, a inficirana osoba nakon toga stiče imunitet na taj virus. Blaga klinička slika sa glavoboljom, mučninom i povraćanjem javlja se kod oko 20 odsto zaraženih, gde je u retkim slučajevima to praćeno otokom limfnih žlezda ili osipom na ležima, stomaku i grudima. Samo u veoma retkim slučajevima dolazi do komplikacija koje zahtevaju hospitalizaciju, a prate ih simptomi poput glavobolje, dezorjentisanosti, ukočenog vrata, kome, slabosti mišića, paralize. Simptomi groznice Zapadnog Nila nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca, da do razvoja teške kliničke slike dolazi kod jednog obolelog na 150 inficiranih, uglavnom kod osoba starijih od 60 godina i onih koje boluju od nekih hroničnih bolesti. Virus Zapadnog Nila prenosi se  ubodom komarca, glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, ne prenosi se sa čoveka na čoveka, a samo u retkim sličajevima može se preneti transfuzijom zaražene krvi, transplatacijom tkiva zaraženih osoba, te za zaražene majke na dete tokom dojenja. Specifična terapija za zaražene ne postoji, kao ni vakcina protiv groznice Zapadnog Nila.

Ostale vesti

back-to-top