Koliko traju zubni implanti i kako im produžiti životni vek?

Postavljeno: 25.08.2022

Sve popularniji način za nadoknadu nedostajućih zuba u svetu i kod nas je ugradnja zubnih implanata.

Jedno od najčešće postavljenih pitanja koje potencijalni kandidati za implante je koliko zubni implanti traju, pa ćemo u ovom članku pokušati da objasnimo od čega zavisi životni vek implantima i šta pacijenti mogu da urade da ga maksimalno produže.

Šta su uopšte zubni implanti?

Zubni implanti su veštačka zamena za prirodni koren zuba, izrađeni od titanijuma ili sličnog biokompatibilnog materijala.

Implanti se hirurški ugrađuju u zubni kost pacijenta, koji se u procesu koji se naziva oseointegracija u potpunosti sjedinjuje sa viličnom kosti pacijenta.

Oseointegracija je zapravo period oporavka i zarastanja, tokom kog se stvaraju čvrste, trajne veze sa prirodnom kosti, nakon čega se implant može opteretiti protetskim radom. Ovaj proces traje od šest do devet meseci.

Nakon zarastanja i potpunog oporavka, implant preuzima ulogu zubnog korena, na koji se može ugraditi krunica, protetsko rešenje koje u potpunosti odgovara prirodnom zubu po svim estetskim i funkcionalnim karakteristikama.

Druge opcije uključuju ugradnju zubnih mostova, kada je potrebno nadoknaditi više nedostajućih zuba u nizu, ili čak ugradnja četiri do šest implanata koji bi nosili totalnu protezu i na taj način rešili kompletnu bezubost vilice na drastično komforniji način od totalne mobilne proteze.

Konceptualno rešenje u kome četiri ili šest implanata biva opterećeno sa totalnom protezom naziva se All-On-4 ili All-On-6.

Implanti se smatraju idealnim načinom nadoknade zube, jer pružaju najveću stabilnost i sigurnost, a pacijent ne oseća bilo kakvu nelagodu.

Koliko traju zubni implanti?

Proces uspešnosti ugradnje zubnih implanata je čak 97%, a najveći broj otkaza implanata dolazi upravo u procesu zarastanja, odnosno u prvih šest meseci od ugradnje usled odbacivanja od strane organizma.Ipak, ovo je veoma retka situacija jer kao što smo napomenuli, implanti su izrađeni od biokompatibilnih materijala, koji ne izazivaju alergije i koje ljudski organizam lako prihvata i prepoznaje kao svoj integralni deo.

Najčešće reč je o titanijumu, izuzetno dugotrajnom materijalu koji se čak koristi i u svemirskim tehnologijama.

Uz adekvatnu oralnu higijenu i redovne kontrole stomatologa implanti traju između deset i petnaest godina, ali su slučajevi u kojima traje i znatno duže uobičajeni.

Brojni su slučajevi kada je ugradnja implanta zapravo trajno,doživotno rešenje. Interesantno je da veliki broj proizvođača zubnih implanata daje doživotnu garanciju na implante, koja podrazumeva da neće doći do zamora materijala koji će dovesti do otkaza implanta.

Kako produžiti životni vek implanta?

Redovne kontrole kod stomatologa su obavezne, kako bi se sprečilo da bilo kakva infekcija zuba ili desni utiče negativno na zubni implant, i dovede do otkaza.

Osim redovnih kontrola, važno je održavanje odlične oralne higijene, kako bi se sprečila pojava infekcija i upalnih procesa koji bi doveli do odbacivanja implanta.

Pacijentima se preporučuje izbegavanje pušenja, koje može dovesti do kraćeg životnog veka implanta.

Ukoliko do otkaza implanta čak i dođe, pacijenti ne treba da očajavaju. Na isto mesto moguće je ugraditi novi zubni implant, drugačijeg tipa ili dimenzija, i na taj način može se ponovo rešiti bezubost.

Ostale vesti

back-to-top