Ko uništava dvorišta vrtića?

Postavljeno: 18.12.2020

Vrtići “Leptirić” i “Lane”, pored Hale sportova, ponovo su na meti huligana. Nedavno su na njihovim zidovima osvanuli grafiti, izvaljena je ograda i razbijen prozor. Iz ove ustanove kažu, da su ovakve pojave uobičajene i pozivaju građane da prijave vandalsko ponašanje policiji

Noćna okupljanja u dvorištu vrtića nisu neuobičajena pojava, posebno u letnjim mesecima. Pošto je trenutno radno vreme kafića ograničeno, a okupljanja zabranjena, nije ni čudno što se mladi okupljaju baš kod ova dva vrtića u čijoj okolini nema stambenih jedinica. 

– Svake večeri se ovde okupljaju tinejdžeri i nije im prvi put da prave haos. Razbili su nam prozor, grafite ispisali svuda, izvalili ogradu, čak su nam i vrata “bušili” cigaretama – kaže Snežana Anđelković glavna vaspitačica vrtića “Leptirić” i “Lane”.

U ovom vrtiću spuštaju roletne do kraja kako bi odvratili huligane od razbijanja prozora, a Anđelkovićka kaže da je nedavno aktiviran i alarm, što su komšije primetile, pa je ona morala da dođe da ga isključi. Zaposleni se trude da “ublaže” ovaj ružan prizor dok mališani ne dođu.

– Deca su primetila grafite. Mi nikad ne znamo kakav ćemo prizor da zateknemo. Radimo od pola 6 i spremačice svako jutro imaju dodatan posao jer moraju da skupljaju staklo od razbijenih flaša alkoholnih pića i pikavce, nedavno su skupile čak dva džaka. Pitam se ko maloletnoj deci prodaje alkohol. Komunalna policija je upoznata sa ovim problemom, pošto se ne događa prvi put – objašnjava ona.

Vesna Živković, direktorka PU “Nata Veljković”, ističe da se dvorišta vrtića ne zaključavaju kako bi u njima mogla da uživaju deca i u popodnevnim časovima.

-Dvorišta naših vrtića otvorena su za sve mališane. Vaspitači su trude da svojim radom ulepšaju boravak deci i obezbede bezbedne uslove za igru. Vrtić je za dete druga kuća i svi zajedno treba da ih čuvamo, a nažalost oni su meta. Baš zbog toga, mi smo se kao ustanova potrudili da sve vrtiće noću osvetlimo – navodi ona.

Živkovićka je iskoristila priliku da reaguje na objavu koja se nedavno pojavila na jednoj društvenoj mreži.

Oluk sa vrtića je pao i neko je to protumačio kao našu nemarnost. To se desilo za vreme vikenda, baš posle jednog noćnog okupljanja maloletnika. Mi maksimalno vodimo računa o bezbednosti dece i molim sve sugrađane i komšije da, kad vide nedolično ponašanje mladih, odmah pozovu komunalnu policiju ili našu policijsku upravu. Oni stalno patroliraju i uvek se odazovu – apelovala je ona.

M.S. 

Ostale vesti

back-to-top