Ko je odlučio da poseče stoletni javor kod hotela Rubin?

Postavljeno: 29.04.2021

Zdravo stablo javora koje u centru grada traje decenijama, ove godine je, pred obeležavanje šest i po vekova Kruševca prestalo da postoji. Drvo na uglu glavne i Nemanjine ulice prodajom hotela Rubin pripalo je novim vlasicima i posečeno je u okviru radova na rekonstrukciji hotela. U tome nisu učestvovale gradske službe niti ovdašnje Javno komunalno preduzeće, tvrdi se u odgovorima za KruševacGrad

– Javno komunalno preduzeće nije učestvovalo u uklanjanju drveta na uglu glavne i Nemanjine ulice. To je zemljište koje pripada hotelu Rubin. Mi nismo nadležni za stabla u privatnom posedu, nismo dobili nikakav signal da će do seče stabla doći, niti bilo kakav nalog da u tome učestvujemo – kaže za KruševacGrad direktorka JKP Kruševac Snežana Radojković.

Javno komunalno preduzeće, prema objašnjenju direktorke Radojković, bez odluke komunalne inspekcije može da seče stabla na javnim površinama koja su suva i bolesna u okviru poslova nege, dok za svako zdravo stablo koje treba poseći jer, na primer, ugrožava infrastrukturu, saobraćaj, pešake, temelje zgrade ili slično, nalog daje Komunalna inspekcija.

– Isto se odnosi i na stabla koja su u privatnom posedu i mi građane uvek upućujemo na komunalnu ispekciju – naglašava Radojković.

Gradska komunalna inspektorka Slađana Batrićević, međutim, kratko nam je u mejlu odgovorila da „seča stabla u Nemanjinoj ulici, ispred hotela „Rubin“, nije izvršena na javnoj površini, već na delu kat.parcele 839/1 i 839/2,korisnika ŽUPA DHS 2016 DOO, u skladu sa radovima na ozelenjavanju i parternom uređenju prostora“, što implicira da grad nema nikakve nadležnosti nad ovakvim potezima investitora.

Zvuči neverovatno da Gradska uprava nema mehanizme da kontroliše uklapanje privatnih objekata i parternog uređenja u ambijentalnu celinu Trga, ali nam je baš to potvdio i glavni gradski urbanista Aleksandar Cvetković. Po njegovim rečima, u vreme početka rekonstrukcije hotela, a ono kreće sa 2015. godinom kada se promenila vlasnička struktura, dozvole za rekonstrukciju obuhvatale su samo građevinski deo projekta, a ne i rastinje.

– Mi smo sada doneli odluku da takva vrsta objekata mora da ima urbanistički projekat koji obuhvata i parterno uređenje. Tada kada je Rubin započeo rekonstrukciju, takva odluka nije postojala – precizirao je Cvetković.

Nebojša Perović, advokat nove vlasnice hotela Rubin Irene Bošnjaković koji se i inače jedini oglašava za medije kada je reč o rekonstrukciji hotela, nije umeo da nam kaže zašto je ovo stablo posečeno, da li je njegovo uklanjanje bilo deo projekta rekonstrukcije hotela i zašto nije bilo moguće ovakav spomenik prirode uklopiti u projektnu zamisao. Obećao je da će peroveriti o čemu se radi, ali nam do ovog trenutka taj odgovor nije dostavio.

Istovremeno kada i ovo veličanstveno stablo javora, pred hotelom Rubin posečena su i stabla četinara koja su nekada rasli kraj prolaza za hotelsku terasu koja gleda na Spomenik kosovskim junacima.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top