KCK povodom“Vukove nagrada“: „Belovodska rozeta“ će dobiti još veći kredibilitet

Postavljeno: 14.01.2023

Belovodska rozeta, kulturna manifestacija koja se održava u selu Bela Voda kod Kruševca, nagrađena je izuzetnom Vukovom nagradom za 2022. godinu, priznanjem koje tradicionalno dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. U Kulturnom centru kažu da je ova nagrada, koja se dodeljuje 59. put zaredom i to pojedincima, manifestacijama i institucijama za „naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru“, od velikog značaja za naš grad

-Vukova nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos u kulturnim delatnostima i nama je, veliko zadovoljstvo i čast da smo dobili tako veliko priznanje. Ova nagrada je značajna ne samo za Belu vodu, već za ceo kraj i doprineće tome da manifestacija „Belovodska rozeta“ postane još prepoznatljivija u našoj zemlji-rekla je direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević, povodom Vukove nagrade.

Manifestacija „Belovodska rozeta“, ovom nagradom stekla je značajan kredibilitet u kulturi Srbije.

-Kredibilitetu „Belovodske rozete“ doprinelo je i to, što su se na njoj pojavljivala značajna imena u kulturi Srbije. Nagrada „Cvet u kamenu“ prvi put je dodeljena 1988. godine i to Desanki Maksimović, a među nagrađenima su bili Peđa Ristić, Mirko Kovačević, Amfilohije Radović, Vladeta Jerotić, Milorad Pavić, Mladen Srbinović, Milovan Danojlić, Peter Handke koji je 2015. dobio našu nagradu, a zatim i veliku Nobelovu nagradu-podsetila je Kaplarevićka.

Ovo je najmasovnija i najstarija manifestacija u našem kraju.

-Bela voda je zahvaljujući „Belovodskoj rozeti“postala značajan deo kulturnog sveta, belovodski peščar je sveti predmet od kog kamenoresci izrađuju rukotvorine i koji ide u ruke naših dobitnika. Njihovo oduševljenje je zato uvek veliko, nagrada nosi visoku duhovnu notu, jer se ova rozeta nalazi na brojnim manastirima Lazarici, Manasiji, Ravanici…

Podsećamo, „Belovodska rozeta“ manifestacija koja se održava sredinom jula od 1975. godine, u selu Bela Voda, a počev od 1988. godine, u znak priznanja za umetnički, kulturni i naučni doprinos srpskoj kulturi, zaslužnim pojedincima dodeljuje se prizanje u vidu cveta u kamenu-rozete. Prošle godine ova manifestacija održana je po 46. put, a počela je radom 26. vajarske kolonije „ Belovodski peščar“ i 11. mozaičarske kolonije „Mladen Srbinović“, a nagrada „Cvet u kamenu“ uručena je akademiku Ivanu Jevtiću, kompozitoru i redovnom članu Odeljenja umetnosti SANU.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top