Kako se vratiti treningu posle pauze

Postavljeno: 20.04.2023

Hej, vežbači! Pretpostavljamo da vam se nekada desilo da ste morali da pravite pauzu od teretane, treninga, trčanja, nekoliko nedelja ili možda čak i više meseci. Razlozi za pravljenje pauze mogu biti mnogobrojni: povreda, prehlada, grip, praznici, odmor…Nekada je potrebno da se napravi određena pauza, pogotovo ukoliko vežbate vrlo često.

Kako se vratiti treninzima posle pauze

Predlažemo vam par saveta:

Bez preterivanja

Vrlo je važno da vam prvi trening nakon pauze bude manjeg intenziteta od uobičajenog. To bi značilo da ne forsirate svoje telo previše i da trening ne traje duže od 1h.

Vežbe za celo telo- tonus mišića

Uključite vežbe za celo telo. Ovo često radimo nakon pauze. Naime, obzirom da tokom odmora tonus mišića opada, potrebno je vratiti određen tonus, a to ćete uspeti ukoliko uključite celo telo. Poželjno je da se vežbe za celo telo rade tokom prve nedelje nakon pauze. Međutim, ukoliko je pauza bila malo duža, onda se može iskoristiti i druga nedelja kako bi se mišići vratili u formu.

Strpljenje

Pored toga što morate biti odlučni kada se vraćate treningu, morate biti i strpljivi. Ne može sve odmah. Ukoliko vam je pauza trajala od 7 do 10 dana, vrlo brzo ćete se vratiti, međutim ukoliko je pauza trajala više meseci, potrebno je nekoliko nedelja kako biste povratili vašu formu.

Ishrana

Uglavnom kada smo na odmoru, ne pridržavamo se pravilnog režima ishrane. Zato je važno da onog trenutka kada se vraćamo treningu, korigujemo našu ishranu jer ishrana je 70% zdravlja, 30% je trening.

Određene vežbe

Ne treba preterivati. To bi značilo da ne radimo vežbe koje nam padnu na pamet već da radimo par vežbi. Ono što se menja jeste broj ponavljanja. Kada se recimo, prve nedelje rade vežbe za celo telo, uglavnom se rade samo neke vežbe, ali se na svakom narednom treningu broj ponvaljanja povećava, ali i broj serija. ALI, POSTEPENO!

Upala mišića

Budite spremni na upalu mišića. Ukoliko se postepeno vraćate treningu, upala neće biti jaka, ali ako želite po svaku cenu da preterujete, onda upala može biti veoma jaka. Može vas čak i prikovati za krevet. Budite spremni na umor. Zbog toga preporučujemo da nakon treninga uzmete ceđenu pomorandžu ili limunadu, takođe, redovne obroke i redovan san.

Prilagođeno prema izvoru: originalmagazin.com

Ostale vesti

back-to-top