Kako odabrati perfektan cvet?

Postavljeno: 27.02.2022

Promo - Cvećara "Versajska bašta"

Mnogi praznici i događaji su nezamislivi bez buketa cveća te je to poklon koji prevazilazi godine i prvi je izbor mnogih. Cveće je pred Dan žena u mislima onih koje ga iščekuju, ali i onih koji žele da izaberu pravi cvet. Ovim tekstom potrudićemo se da otklonimo deo nedoumica i da vam olakšamo izbor

Ruža – Kada govorimo o poklonu, prva na pamet padne ruža, i to ona crvena. Crvena boja simbolizuje strast, ljubav, te je ovo idealan poklon ukoliko želite da ženskoj osobi pokažete svoja osećanja. Odabirom drugih boja menja se značenje te je bela, boja čistoće i nevinosti, žuta danas označava bogatstvo, mada se ranije povezivala sa ljubomorom.

Gerber – On svojom raznolikošću boja ne može da ne predstavlja radost, međutim on ima i drugo svojstvo.

Gerber svojom delikatnošću simolizuje ćistoću duha. Njime predstavljate jednostavnost i nevinost. Latice gerbera ostaju otvorene i noću te otuda povezanost gerbera sa vernošću – objašnjava Marija Petrović, vlasnica cvećare “Versajska bašta”.

Tulipan – Cvet često nazivan i lala povezuje se uz uspeh i slavu. Crvenom bojom opet možemo iskazati ljubav, šarenim tulipanom skrećemo pažnju na nečije oči, dok se žutim često iskazuje nesrećna ljubav.

Kaktus – Iako kada pomenemo ovu biljku cvet nije prva asocijacija, kaktus cveta, a to  simbolizuje  nagradu za onoga ko o njemu brine.

Kaktus vam cvetom uzvraća kad mu pružite ljubav bez granica. Svojom istrajnošću i opstankom u najtežim uslovima, kaktus predstavlja majčinsku ljubav – dodaje Petrovićka.

Sukulenti – Postaju popularni zbog lakog uzgoja, tako da su idealan poklon za osobu koja cveću ne posvećuje mnogo pažnje.

Sukulente često nazivaju i drvećem sreće. Najpoznatiji sukulenti su aloje, ali i sada aktuelna krasula ovata, poznatija kao drvo novca.

Bambus – Feng Šui mnogo posvećuje pažnju “srećnom” bambusu jer zavisno od njegove pozicije u domu on menja svoju simboliku, te ako je pstavljen na severnoj strani aktivira bogatstvo u domu, dok na istočnoj podstiče zdravlje.

Orhideja – Postoji mnogo različitih vrsta i zato je ona, kada je poklonite, višeznačna.

Orhideja kao i ruža može iskazati ljubav, međutim tu se ne završava simbolika ovog cveta. Orhideja predstavlja prijateljstvo pre svega, ali i ushićenost i lepotu – kaže naša sagovornica.

Ovo su samo neki od probranih cvetova, koji boje našu planetu i unose radost u živote onih koji ih dobijaju i daruju. Ima još mnogo onih koji nisu pomenuti:

Suncokret se povezuje sa obožavanjem i ponosom, hortenzija sa srdačnošću, iris sa nadom. Rajska ptica se poklanja neobičnim ljudima. Kale zrače elegantnošću, a amarilis iskrenošću. Božur oslikava bogatstvo, crveni karanfil fascinaciju, a beli talenat – zaključuje Marija Petrović, koja poziva naše čitaoce da na njenoj instagram strani pročitaju još mnogo saveta o cveću.

Na vama izbor da li će te se odlučiti za jedan cvet, buket ili saksiju. Ukoliko želite nekom da poklonite drvo, trend jes bonsai, koji nam dolazi sa dalekog istoka.

Takođe, prema bontonu darivanja cveća, muškarcima se savetuje da ženama poklanjaju sečeno cveće, dok je saksijsko cveće izbor za pokon žene ženi.

L.S

Ostale vesti

back-to-top