Kako je slavna Milunka Savić pokušala da služi vojsku u Kruševcu

Postavljeno: 09.08.2020

Nejednom se pisalo koliko je jedna od najvećih heroina oslobodilačkih ratova Milunka Savić(1890-1973) želela da obuče vojničku uniformu i priključi se srpskoj vojsci, kao i da je to učinila pod imenom Milun, kako se i registrovala na jednom od punktova za mobilizaciju u Beogradu. Mladi poznavalac lokalne istorije, Miloš Stojadinović iz Kruševca ,međutim, pronašao je tokom istraživanja podatak da je ova neustrašiva žena htela da služi vojsku u kasarni 12.pešadijskog puka “Car Lazar” u Kruševcu

Sagovornik “Kruševacgrada” otkriva i manje poznate detalje iz Milunkinog života i vojevanja. Trag o neuspelom pokušaju da se priključi vojsci i to upravo u Kruševcu, zabeležile su dnevne novine “Pravda”, 1937.godine.

Milunka Savić je u intervjuu novinaru ispričala kako je prvo pokušala da obuče vojničku uniformu u Kruševcu, kao i da se sa tom namerom obratila kasarni “Car Lazar” i kapetanu prve klase Lazi Lazareviću – priča za portal “Kruševacgrad” hroničar kruševačke istorije Miloš Stojadinović. – Kao i mnogi kasnije, kapetan Lazarević je pokušao da mladu devojku odvrati od želje da bude dobrovoljac.

Ni sva upozorenja dobronamernog kapetana da u ratu može biti ranjena,kao i da može izgubiti život, nisu dali rezultata. Milunka Savić nije želela ni da prihvati ponudu da bude bolničarka, pa je upućena u Vojnu komandu Šumadijske divizije u Kragujevcu.

I tu su joj predložili da radi kao bolničarka,zbog čega odlazi u bazu Vrhovne komande i Ministarstva vojnog u Nišu,gde takođe ne uspeva u svojoj želji da se priključi vojsci -otkriva Stojadinović. – Uspela je da dođe do Nikole Pašića, koji ju je uputio opet za Kragujevac, gde se javila generalu Petru Bojoviću.

Načelnik štaba Vrhovne komande se potom obraća regentu Aleksandru, koji je na kraju, pristao da Milunku primi u vojsku i to nakon što je junakinja obećala da će u protivnom otići u hajduke na Goč planinu. Milunka Savić, ipak, nije završila među hajducima, ali jeste u vojsci.

O njenom učešću i pokazanom herojstvu, činjenici da je čak četiri puta ranjena,ispisani su brojni redovi, a o delu najsrećnije ukazuju brojna odlikovanja: Zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja “Miloš Obilić”, Spomenica-Prvi svetski rat, Albanska spomenica i francuska odlikovanja Ratni krst 1914-1918 sa zlatnom palmom i Orden Legije časti 4. i 5. reda.

U Kruševcu, Milunka Savić ima jednu ulicu u samom gradu i glavnu ulicu u selu Jasika, gde je pre tri godine postavljena i spomen-ploča. Iako se danas brižnije čuva naleđe ove heroine, Srbija nije uvek bila pravedna prema Milunki.

Neretko je radila vrlo teške poslove. Od države je 1930.godine dobila imanje kraj Novog Sada, koje je obrađivala sa svojom porodicom, ali u braku sa Veljkom Gligorićem iz Mostara, nije našla spokoj. Sa ćerkama se preselila za Beograd, pokušavajući uzalud da se zaposi. 

Tek uoči 1930.-e godine, saborci je zapošljavaju kao čistačicu Hipotekarne banke u prestonici. Tu je dočekala i penziju.Iako joj je nuđeno,nije želela da se preseli u Francusku i stekne njihovu penziju. Zabeleženo je da je 1972.godine dobila neuslovan stan u Beogradu na 4.spratu bez lifta, kao i da je već naredne godine preminula. Od pre 7 godina počiva na mestu koje je nesporno zaslužila, u Aleji velikana na Novom groblju.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top