Kako da pomognemo životinjama sa ulice da prezime

Postavljeno: 15.01.2023

Velike hladnoće u zimskom periodu brojne mace i kuce sa ulice ne uspeju da prežive. Nedostatak toplog skloništa i teško pronalaženje hrane i vode dodatno pogoršavaju situaciju, te im jedinu nadu da prezime pruža plemenita pomoć građana.

Kako bi preživeli niske temperature, napuštenim mačkama i psima potrebna je pomoć svih nas, a mogućnosti da učinimo dobro delo su brojne. Možete ih pustiti u ulaz zgrade ili neku topliju prostoriju kako bi se zagrejali, a možete napraviti improvizovane kućice, od kartona, stiropora ili debljeg materijala, koje treba obložiti najlonom, kako bi bile postojane i nakon padavina. Otvor treba da bude mali, dovoljan za ulazak životinje, a unutra možemo staviti staru ćebad ili punije tkanine.

Takođe, bitno je da im ostavljamo hranu i vodu. Vlažna hrana se brzo ledi te se preporučuje ostavljanje suve hrane, a poslužiće i ostaci sa ljudske trpeze. Sipajte toplu vodu (ne vrelu!) kako bi što duže ostala u tečnom stanju, a možete je staviti na neko sunčano mesto kako se ne bi ledila. Ukoliko šetate svog ljubimca, ponesite granule kako biste nekoj od lutalica omogućili jedan pristojan obrok.

Posebnu pažnju treba da obrate vožači prilikom pokretanja automobila, jer se često dešava da se psi i mačke zavuku ispoda auta kako bi se zagrejali. Pre svakog paljenja, potrebno je da pogledaju predeo između točkova, a preporučuje se i da pritisnu sirenu, kako bi, eventualno skrivena životinja, dobila znak da se skloni.

Ne zaboravimo na ptice

Niske temperature značajno utiču i na ptice, koje u ovom periodu takođe imaju problem sa pronalaskom hrane i vode. Napravite hranilice, koje ćete dopunjavati zrnjevljem i semenkama, a u nedostatku istih možete izmrviti stari hleb ili peciva, mada ih treba izbegavati zbog dodatih soli i aditiva koji štete digestivnom traktu ptica.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top