Jutka uhapšen: Osumnjičen za zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem za objekat na Kopaoniku

Postavljeno: 27.04.2021

U Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, saslušavaju se lica koja je policija, u saradnji sa tim odeljenjem, uhapsila u nastavku borbe protiv korupcije. Reč je o licima koja su imala veze sa izgradnjom objekta u okvir

Nacionalnog parka Kopaonik. Među uhapšenima je, osim bivšeg predsednika optine Brus Milutina Jeličića, još petoro lica, bivših ili sadašnjih odgovornih lica ili zaposlenih u Opštini Brus.

Prema policijskim navodima uhapšeni su M. J. (59), M. A. (34), A. S. (48), G. R. (56), M. I. (56) i D. K. (42). Prema saznanjima KrusevacGrada nakon saslušanja danas popodne su pušteni G.R., M.I. i D.K. Takođe, dve žene, stare 47 i 42 godine, su trenutno nedostupne ogranima gonjenja.

Sumnja se da je Jeliči, u vreme dok je bio predsednik Opštine Brus, tokom 2017. i 2018. godine, suprotno zakonu izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park Kopaonik na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

M. A., bivše odgovorno lice u Opštini Brus se, prema policijskim navodima, sumnjiči da je pomogao Jeličiću u donošenju navedenih zaključaka tako što je posredovao kod G. R. i žene stare 47 godine, komunalnih inspektora, da ne izvrše inspekcijski nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka Kopaonik.

Sumnja se da su ovim radnjama G. R. i pomenuta žena izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M. A. tereti za krivično delo trgovina uticajem.
Takođe, Jeličić i A. S., bivše odgovorno lice Opštine Brus su, kako se sumnja, u korist žene stare 42 godine, investitora, prosledili prijavu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem u kome je navedeno da je ona prijavu za legalizaciju objekta poslala opštini Brus 2014. godine, a prijava je podneta tokom 2018. godine.

Na ovaj način Jeličić i A. S. su, kako se sumnja, izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Policija je saopštila i da je M. I., zaposlena u Opštini Brus, uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Kako se sumnja, ona je u službene isprave unela podatke neistinite sadržine.

Jeličić se, takođe, tereti da je izvršio i krivično delo trgovina uticajem tako što je svojoj sekretarici, D. K., rekao da u zapisnik sednice Opštinskog veća naknadno unese neistinite podatke nakon što je tokom inspekcijskog nadzora utvrđeno da je investitor prekoračio površinu objekta.

D. K. je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.
Saopšteno je i da će protiv žene stare 47 godina biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok će protiv žene stare 42 godine krivična prijava biti podneta za krivično delo falsifikovanje isprave.

Podsetimo da je Militin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, u petak, 23. aprila, izašao iz zatvora u Ćupriji gde je proveo tri meseca nakon što ga je kruševački Osnovni sud osudio za krivično delo nedozvoljene polne radnje na štetu njegove bivše saradnice Marije Lukić.

I.R. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top