“Jugoprevoz” traži povećanje cena

Postavljeno: 13.11.2020

Zbog rasta  troškova i zbog stanja izazvanog pandemijom korona virusa “Jugoprevoz” je od Gradske uprave zatražio saglasnost za povećanje cena u gradskom i prigradskom saobraćaju za 21 odsto. U tom preduzeću navode da je povećanje neophodno kako bi se pokrio minimum  direktnih troškova poslovanja podsećajući da cena prevoza nije menjana od decembra 2012. godine

– Rast cene osnovnih troškova u prethodnom periodu nije praćen promenom cene prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju. Povećanje cena rezervnih delova i auto guma kao i ostalih troškova poslovanja uslovilo je porast direktnih troškova poslovanja koje je nemoguće pokriti postojećim cenama prevoza – navodi “Jugoprevoza” u pomenutom zahtevu. 

Glavni uzrok povećanja cene rezervnih delova, kako kažu, “jeste nabavka autobusa novije generacije (“Mercedes” i “Man”)  čije održavanje zahteva znatno veće troškove usled nabavke uvoznih i skupljih delova, ugradnje i servisiranje istih u ovlašćenim servisima u Srbiji.”

Otežanom poslovanju, dodaju, doprinela je i pandemija korona virusa usled koje se smanjio broj korisnika gradskog prevoza kao i  nagomilani gubici u vreme zabrane rada, koji su evidentni i  nakon ukidanja vanrednog stanja. 

Takođe, dodatne troškove predstavljalo je i usklađivanje sa zakonskim propisima koji su doneti poslednjih godina kao što su dobijanje licence za obavljanje prevoza i licence za pružanje staničnih usluga, ali i troškovi praktične obuke i i stručne edukacije voznog osoblja.

U “Jugoprevozu” ističu i da je, prema poslednjim podacima, prosečna neto avgustovska zarada u Srbiji za 38 odsto veća od prosečne neto zarade u ovom preduzeću.

D.M. 

Ostale vesti

back-to-top