Još jedna uspešna akcija doborovoljnog davanja krvi

Postavljeno: 23.04.2020

U akciji koju je kruševački Crveni krst organizovao u saradnja sa Art ansamblom “Majka Jevrosima” prikupljene su 42 jedinice krvi. Današnja akcija peta je po redu od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji

Od ranih jutarnjih sati formirao se red isred prostoirja Crvenog krsta, a za samo četiri sata, koliko je trajala akcija, prikupljeno su 42 jedinice krvi.

Među onima koji su došli da iskažu humanist u ovim teškim vremenima, bio je i student Andrija Planić, koji je po prvi put dao krv.

– Već duže vreme imam želju da dam krv i evo konačno mi se pružila prilika da to učinim. Mene ne košta ništa, a nekome to život znači – kratko je kazao Andrija čija je majka inače redovan davalac krvi, a zajednosa sinom pridružila se i ovoj akciji.

Da sa ovom akcijom Art ansambl “Majka Jevrosima” ulazi u dvanaestu godinu davalaštva krvi pod sloganom “Njihov osmeh enma cenu”, te da su se rado odazvali pozivu Crvenog krsta da pomognu u ovoj vanerdnoj situaciji, kazala je Jelena Đorđević, predsednica tog humanitarnog udruženja.

U Crvenom krstu ističu  da je akcija organizovana uz poštovanje svih propisanih mera prevencije, kao i da su  potencijalni davaoci unapred zamoljeni da ne dolaze ukoliko imaju bilo kakve simptome koji se mogu dovesti u vezu sa korona virusom , te ako su putovali van granica Srbije ili bili u kontaktu sa obolelim osobama.

Od uvođenja vanrednog stanja pod sloganom “I kada je teško solidarnost nas krasi! Daj krv-život spasi!”, organizovano je pet akcija i  prikupljeno blizu 150 jedinica krvi. Šesta, ujedno i redovna akcija doborovoljnog davanja krvi  planirana je za naredeni četvrtak (30.april).

Inače,  Crveni krst Kruševac godišnje organizuje šezdesetak akcija u kojima  se prikupi preko 3.000 jedinica krvi. D.P.

Ostale vesti

back-to-top