JKP Vodovod u račun uvodi stavku “prečišćavanje otpadnih voda”

Postavljeno: 21.07.2020

Osim utroška vode i plaćanja troškova kanalizacije, korisnici gradskog vodovoda će na računima od 1. Juna dobiti još jednu stavku – prečišćavanje otpadnih voda, kojom će se finansirati rad novoizgrađene Fabrike za preradu otpadnih voda. Cena ove usluge iznosiće 18.6 dinara po kubnom metru bez PDV, što znači da će za domaćinstvo sa prosečnom potrošnjom vode od oko 15 kubnih metara, račun za usluge Vodovoda biti uvećan za oko 300 dinara

Uvođenje cene za prečišćavanje otpadnih voda  Vodovod je građanima najavio još sa početkom izgradnje Fabrike za preradu otpadnih voda koja je sada za osnovnu liniju prerade završila probni i započela redovni rad.  

Zato je Nadzorni odbor JKP Vodovod, uz saglasnost Skupštine grada koja je na poslednjoj sednici usvojila Program poslovanja ovog preduzeća,  doneo odluku da će od 1. juna ove godine početi da se naplaćuje i cena za prečišćavanje otpadnih voda. Ova cena iznosiće 18,6 dinara po kubnom metru bez PDV-a, i na računima Vodovoda pojaviće se kao nova stavka. 

U obrazloženju odluke, Nadzorni odbor JKP Vodovod podseća da je preporučena cena ove usluge na osnovu analize Gauf instituta, konsultantske kuće koja radi na projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, inače 29,37 dinara po kubnom metru, a da je Vodovod u projekciji prihoda za prečišćavanje otpadnih voda planirao cenu od 24,72 dinara po kubnom metru koja bi, kako je procenjeno, bila socijalno prihvatljiva za građane i istovremeno mogla da pokrije minimalne troškove fuknkcionisanja Fabrike.

Međutim, kako u ovom trenutku Fabrika ne radi u potpunom kapacitetu, odnosno linije prerade mulja i prerade gasa su još uvek u probnom radu, odlučeno je da troškovi rada Fabrike budu umanjeni za te dve linije, te se tako došlo do cene od 18,6 dinara. 

Podsetimo, Sistem za prikupljanje i preradu otpadnih voda koji je obuhvatio izgradnju 50 kilometara kolektorske i kanalizacione mreže i izgradnju Fabrike, odnosno postrojenja za preradu otpadnih voda kapaciteta za oko 90 hiljada korisnika, u Kruševcu je počeo da se gradi 2016. godine i u taj projekat je uloženo ukupno 24 miliona evra.

Direktor Vodovoda, Vladimir Milosavljević je u intervjuju za kruševacgrad krajem prošle godine rekao je da je postrojenje za preradu otpadnih voda kakvo je izgrađeno u Kruševcu najsavremenije na Balkanu, pa i dobrom delu Evrope, te da je njime tehnološki proces prerade otpadne vode i tretiranja mulja doveden do kraja, uključujući i solarno sušenje mulja.

Izgradnja same fabrike krenula je 2017., a u novembru prošle godine započeta su testiranja opreme i u probni rad puštena osnovna linija prerade vode.  Probni rad, koji je trebalo da traje do kraja marta ove godine, produžen je zbog epidemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top