Izvedena obuka specijalizovanih jedinica civilne zaštite za gašenje požara (VIDEO)

Postavljeno: 18.11.2021

Danas je u Vatrogasnom domu izvedena obuka specijalizovanih jedinica za gašenje požara. Ovu jedinicu čine sugrađani na civilnom služenju vojnog roka i obučavaju se da budu podrška vatrogasno-spasilačkim jedinicama u slučaju elementarne nepogode

Specijalizovane jedinice obrazuje sektor za vanredne situacije za teritoriju upravnih okruga. Formiraju se od 2013. godina do danas, a jedinicu trenutno čini 39 članova, čiji deo je danas imao vežbu.

Ovonedeljnu obuku organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, seketor za vanredne situacije i nacionalni trening centar.

Od treninga specijalizovanih jedinica civilne zaštite i spospobnosti štabova u mnogome zavisi brzina reagovanja kada nas zadesi neka elementarna nepogoda – izjavio je Aleksandar Lazarević, načelnik odeljenja za vanredne situacije Kruševca.

Suckesivno se vrši zamena starijih članova mlađim stoga proces obuke neprekidno traje. Svake godine se organizuju treninzi tih specijalizovanih jedinica. Imamo primer da je RHB specijalizovana jedinica učestvovala  na vežbi 5. novembra, Sistem 2021 – dodao je on.

Specijalizovane jedinice se angažuju kada se desi nešto na nivou Republike, odnosno kada sopstvenim resursima vatrogasno-spasilačke jedinice ne mogu da se izbore sa elementarnom nepogodom.

Danas prisustvujemo praktičnom delu obuke za sticanje znanja i veština gašenja požara u vanrednim situacijama. Naša znanja stičemo od službenika odeljenja za vanredne situacije kao i od profesionalnih vatrogasaca – kazao je Vladimir Vujanić, član ove jedinice.

Inače, članovi jedinice su sugrađani koji su ovde na civilnom služenju vojnog roka.

Na teritoriji Rasinskog okruga formirano je više ovakvih jedinica. Pored specijalizovane jedinice za zaštitu od požara čijem smo treningu danas prisustvovali, postoje i specijalizovana jedinica za RHB zaštitu, specijalizovana jedinica spasavanja na vodi i pod vodom kao i specijailzovana jedinica za pružanje prve pomoći.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top