Izložba u Biblioteci: “650 godina grada na polici za knjige”

Postavljeno: 22.06.2021

Povodom jubileja, u Narodnoj biblioteci u Kruševcu otvorena je izložba pod nazivom “650 godina grada na polici za knjige”. Sugrađani će tokom leta moći da pogledaju retke publikacije iz fonda čitaonice sa stručnom knjigom, ali i knjige sa zavičajnog i pozajmnog odeljenja koje tematizuju slavnu prošlost Kruševca

– Izložba ima nekoliko segmenta. Tu su povelje kneza Lazara i despota Stefana iz publikacije Aleksandra Mladenovića. Preko multifunkcionalnih panela koje smo dobili kroz projekat “Od svitka do skana” može da se pogleda građa koja je raritetna i nije u fondu biblioteka, već arhiva – kaže direktorka kruševačke Biblioteke Snežana Nenezić.
Jedan deo izložbe obuhvata i publikacije iz istorije umetnosti.

– Knez Lazar je bio najomiljeniji vladar srednjeg veka i veliki zadužbinar, tako da su izložene i knjige koje se odnose na zadužbine koje su osnovali on, ali i despot Stefan i knjeginja Milica. Kao neizostavan izvor za svako proučavanje pomenula bih i narodne pesme jer one su na neki način polazište. Ima i više istorijskih izvora, a najpoznatije je Kraljevstvo Slovena, Marva Orbina – objašnjava ona.

Izložene su i brojne romansirane biografije velikaša iz srednjovekovne Srbije o kojima su pisali Nikola Moravčić, Slavomir Nastasijević, Aleksandar Tešić, Nadežda D. Pavlović, Marko Aleksić. Kako bi izložba bila potpuna, na njoj su se našle i reprodukcije srednjovekovnih umetničih dela.

Izložba nosi naziv kao i projekat koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja, a tiče se adaptacije prostora zavičajnog odeljenja.

– Prethodna proslava, povodom šest vekova Kruševca je inicirala osnivanje zavičajnog odeljenja, te je ono osnovano 1973. Danas je na 65 kvadrata smešteno 8.500 monografskih publikacija, više hiljada sitnog bibliotečkog materijala. To su pozivnice, katalozi umetničkih izložbi, razglednice, preko 1800 plakata. Tu je i zbirka stare i retke knjige kao posebna celina, kako je taj prostor postao premali da bi ova građa bila adekvatno smeštena mi smo aplicirali za ovaj projekat – navodi ona.

Izložba će biti otvorena tokom celog leta, a pratiće je i ciklus predavanja iz istorije.

– Sarađujemo sa izdavačkom kućom Evoluta, koja se bavi istorijom srednjeg veka i imaćemo po jedno predavanje na nedelju dana tokom leta – najavljuje direktorka.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top