Izložba “Nemoguće bekstvo” u Kulturnom centru

Postavljeno: 18.02.2021

Otvaranjem izložbe slikara Jovana Spasića u Galeriji Kulturnog centra počeo je program obeležavanja dana te ustanove, odnosno 29 godina njenog postojanja i rada. Kruševljani u okviru izložbe mogu da pogledaju crteže velikog formata okupljene pod nazivom “Nemoguće bekstvo”

– Izložba je pripremljena po konkursu za izlagačku sezonu u Galeriji Kulturnog centra. Autor je bio sprečen da prisustvuje otvaranju, ali mi smo svakako ponosni što negujemo stvaralaštvo mladih autora koji prave velike karijere u Srbiji i inostranstvu – kaže za naš portal Marija Stojadinović, urednica likovnog programa Kulturnog centra.

Poetika Jovana Spasića počiva na fotorealističnim portretima, inspirisanim tematikom savremenog društva, tako da se u središtu njegovog stvaralaštva nalaze predstave kao što su Izolacija, Covid 19, ali i poznate ličnosti poput Marine Abramović, Mire Furlan, Džulijena Asanža.

– Posebno je zanimljivo kada umetnici reaguju na okruženje, jer to je spona između umetnosti, autora i publike. Na mnogim crtežima možemo videti i autoportrete, inspirisane samoizolacijom. Portret Marine Abramović sa natpisom postavlja pitanje da li umetnost mora biti lepa i da li je priznata samo ako je lepa, ili može i na neki provokativni način da komunicira sa publikom – objašnjava Stojadinovićka.

Autor postepeno gradi crtež oslanjajući se na tradicionalne slikarske tehnike kao što su akril, uljani pastel, a lični pečat ostavlja kroz dalju nadogradnju teksturalnih formi koje dobija kroz postupak linoreza, vazdušastih linija.

– Kroz predstavljanje autoportreta tragovi sećanja nesvesnog postaju materijalizovani, a njihova upečatljivost kao da ostaje spakovana u kutiju i zamrznuta u jednom momentu. Na taj način autor daje dugovečnost nesvesnom, raslojavajući najdublje psihološke nijanse na ljudskim licima. Postavlja se pitanje od koga to savremeni čovek beži, od sebe, svoje senke ili budućnosti koju kreira. Jovan Spasić nas svojim predstavama podseća da se zaustavimo na trenutak i zapitamo da li smo zaista u ravnoteži u okruženju koje smo kreirali – navodi ona.

Izložba je otvorena za publiku do 5. marta, a može se pogledati uz pridržavanje propisanih epidemioloških mera.

M. S.

O autoru

Jovan Spasić je rođen 1993. u Leskovcu. Završio je master studije na Slikarskom odseku Fakulteta umetnosti u Nišu. Od 2011. godine samostalno je izlagao sedamnaest puta, učestovao je na dvadesetak kolektivnih izložbi nekoliko likovnih kolonija. Dobitnik je brojnih nagrada i nosilac stipendije “Dositeja” Fonda za mlade talente Republike Srbije.

Ostale vesti

back-to-top