Izložba i umetničko veče u Milijinu čast

Postavljeno: 15.04.2022

U okviru obeležavanja „Milijinih dana“ u Kruševačkom pozorištu otvorena je  izložba posvećena proslavljenom kruševačkom glumcu Miliji Vukoviću. Nakon izložbe održano je Umetničko veče  „Milija i prijatelji“ gde je predstavljena monografija “Milija Vuković – alhemija glume“ nastala u znak sećanja na ovog glumca

-Vreme brzo ide, a ova pošast koja nas je zahvatila nije dozvoljava da ranije napravimo nešto kako bi se odužili gospodinu Miliji Vukoviću.  Ovom izložbom, trudili smo se da napravimo jedan pravi presek onoga što je on u svojoj karijeri uradio i što je mislio i što su drugi o njemu mislili. Nadam se i želja mi je da svaki upravnik pozorišta ima jednog takvog čoveka u svom ansamblu, čoveka koji je bio pozorište, koji je čitav svoj život, na našu radost, posvetio našem pozorištu. Ovo je sećanje na Miliju, nije in memoriam, a ono će trajati i u narednim danima kada će se igrati predstave našeg, ali i ostalih pozorišta u kojima je glumio Milija i gde je ostavio zaveštanje-rekao je Branislav Nedić.

U fojaeu Krušvačkog pozorišta, okupljeni su mogli da pogledaju kostime koje je Milija nosio tumačeći svoje pozorišne i filmske uloge, panoe sa njegovim slikama, posvete njegovih prijatelja, kolega i umetnika, kao i brojne nagrade kojima je odlikovan tokom života.

Proslavljeni reditelj, Nebojša Bradić, koji je sa Milijom više puta sarađivao, kaže da mu je bilo teško da prihvati činjenicu da ga više nema.

-Budući da smo iza sebe imali tridesetak premijera u Kruševcu, imali smo premijere u Kragujevcu i Prištini, radili smo i neke druge poslove, nekako nisam uspeo da prihvatim tu činjenicu da nećemo više raditi zajedno. Milija je glumac koji je sam tražio da vrati scenu, zato što hoće nešto svoje da proba, i da to što je postigao na probi fiksira, da bi sutra išao dalje. Danas, mnogi glumci pozorište doživljavaju kao usputnu stanicu, se podsećaju nečega što su radili i gde se ide ka rezultatu koji je dosta neizvestan. Zato predstave danas nisu čvrste. Milija je bio maksimalno posvećen svom radu u pozorištu, ali i svojoj porodici-istakao je Bradić, tokom umetničke večeri.

Miloš Petrović, književni kritičar, profesor, urednik književnog časopisa “Bagdala” smatra da je Vuković bio glumac koji „glumi iz mozga“.

-On je bio glumac koji sve uloge osmišljava i nadopunjava, drugim rečima spada u glumce koji glume iz mozga. Večeras, još odjekuje glas Milije Vukovića sa bedema Slobodišta.

Rada sa Vukovićem prisetio se i glumac Zoran Karajić, kao i profesorka Milanka Milosavljević Milosavljević, a tokom večeri predstavljena je i monografija “Milija Vuković – alhemija glume“.

Inače, u čast Milije Vuković, u Kruševačkom pozorištu će od 15. do 21. aprila biti održani „Milijini dani“, revija pozorišnih predstava, a prva predstava koju će kruševljani moći da vide je „Čudo u Šarganu“, po čuvenom tekstu Ljubomira Simovića, a u režiji Nebojše Bradića.

Izložba u foajeu Pozorišta se može posetiti svakog dana, kada nema predstave na repertoaru do 15 sati, kada ima predstave na repertoaru do 20 sati.

Foto: Facebook stanica Kruševačko pozorište

Ostale vesti

back-to-top