Izložba „60 dela iz zbirke Umetničke galerije“  

Postavljeno: 11.08.2022

U Umetničkoj galeriji, večeras (11.avgusta) u 20 časova, u okviru izložbe „ 60 dela iz zbirke Umetničke galerije“ biće organizovano autorsko vođenje, kao mala šetnja i pregled 60 godina rada Galerije. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 23. avgusta

 U nastavku programa „Iz naše zbirke“, posetioci će ovoga puta imati priliku da se upoznaju sa delom Jovana Bijelića, a priču o umetničkom delu i umetniku predstaviće Teodora Anđelković, doktorand na Odeljenju za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet u Beogradu.

Muzejska savetnica Biljana Grković, podseća da je izbor simboličkih 60 dela 60 umetnika iz zbirke Umetničke galerije, zasnovan na hronološkom nizu, koji prati načine i uslove u kojima je zbirka nastajala i predočava značaj pravovremenih otkupa i postojanja stalnog fonda za otkup u stvaranju zbirki.

Izložba govori i o odnosu ka likovnoj umetnosti, ukazuje na relevantna svedočanstava umetnosti prošlosti i važnost predstavljanja, prikupljanja, proučavanja, te podrške savremenoj umetnosti u stvaranju sadašnje kao i buduće baštine.

-Sam izbor za postavku i izložbu koja se priređuje u jubilarnoj godini i insistiranje na praćenju hronološkog sleda nastanka dela, ukazuje i na izvesne umetničke pojave, pre svega, kao odraz indivudualnih umetničkih stvaralaštava, na promene u plastičkom jeziku slike, grafike, skulpture, crteža i izmene u pogledu samog umetničkog medija kao odraza duha vremena i okolnosti, obuhvatajući dela nastala od sredine 20. veka do kraja druge decenije 21. veka- navode u Umetničkoj galeriji.

Autorka izložbe je Biljana Grković, istoričarka umetnosti, muzejska savetnica.

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top