Izabrano rešenje za spomenik knezu Lazaru – pobedila već viđena maketa?

Postavljeno: 11.02.2021

Skulpturu kneza Lazara, koja će povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja Kruševca na Starom aerodromu biti otkrivena na Vidovdan ove godine, radiće Boris Stajkovac i Tomo Komatina. Njihovo idejno rešenje pobedilo je među dva pristigla rada, na Konkursu koji je početkom godine raspisala nadležna gradska Komisija. Takvu odluku je donela pomenuta Komisija, koja je istovremeno i stručni žiri, kojom je predsedavala akademski vajar iz Kulturnog centra Kruševac Marija Stojadinović

Zanimljivo je da je maketu pobedničkog rada još pre godinu i po dana u javnosti pokazao Bratislav Gašić koji je tada obnarodovao ideju o podizanju tog spomenika. Gašić je, naime, na svečanosti otkrivanja spomenika despotu Stefanu Lazareviću, na Vidovdan 2019. godine na Kosturnici, obraćajući se Stajkovcu, koji je inače autor i tog spomenika, kazao da mu zadaje novi zadatak, da uradi spomenik knezu Lazaru. Tada je držao u rukama pomenutu maketu.

Formalno gledano odluku o podizanju spomenika knezu Lazaru doneli su odbornici Skupštine Grada u novembru prošle godine, nakon čega je usledilo i raspisivanje Konkursa za idejno rešenje.

Kako će izgledati spomenik?

– Zamišljen sa rukom na spuštenom maču i u vojnom oklopu sa štitom i oštrog pogleda podignutog visoko ka Kosovu, ali i ka našoj budućnosti naš sveti knez kao da nam govori da odbrana naše vere, našeg jezika i kulture, naših predaka i nasleđa, ali i naših potomaka i budućnosti počinje upravo tamo gde je on položio život u odbrani svega toga – deo je opisa kojim su budući spomenik opisali autor Boris Stajkovac i koautor Tomo Komatina.

Oni su u konkursnoj dokumentaciji naveli da bi skulptura bila izlivena u leguri bronze i mesinga, u realističnom maniru sa posebnim akcentom na autentičnost odore, oklopa i oružja koji odgovaraju vremenu pre Kosovskog boja te da bi bila visoka 4 metra. Spomenik bi trebalo da košta 9,6 miliona dinara.

Drugi predlog podneli su akademski vajar iz Beograda Stanimir Pavlović kao autor statue i arhitekta iz Kraljeva Goran Filipović koji je dao predlog postamenta.

Za pola veka još jedan Lazar?

Knez Lazar, inače, ima spomenik u Kruševcu. Otkriven je 27. juna 1971. godine, povodom proslave šest vekova grada. Njegov autor je bio Nebojša Mitrić, vajar iz Beograda, a za predstavu figure Lazara tada je bio inspirisan uobičajenim položajem srpskih srednjovekovnih vladara na svom kovanom novcu: sedeći stav sa mačem preko krila.

Možda da će naš grad za pet decenija, kada bude slavio sedam vekova, dobiti i trećeg kneza Lazara?

J.B.

Ostale vesti

back-to-top