Iz Hitne savetuju izbegavanje jakog sunca i povećan unos tečnosti

Postavljeno: 17.06.2024

Sa dolaskom izuzetno toplog vremena i jakog sunca tokom većeg dela dana nastupaju i pogoršanja zdravstvenog stanja kod sugrađana koja se ne smeju ignorisati jer mogu dovesti do brojnih problema bez obzira na uzrast pacijenata, s toga je Služba hitne medicinske pomoći tokom prethodna dva dana obavila 38 lekarskih pregleda na terenu i 135 u ambulanti

Izloženost suncu može biti dobra po ljude jer pozitivno deluje na raspoloženje, kvalitetniji san, smanjenje umora, jačanje imuniteta i na proizvodnju vitamina D, međutim, previše sunčanja može uzrokovati razna oštećenja kože poput trenutnih, ali i trajnih koji dalje dovode do poremećaja DNK i različitih alergija.

-Tokom vikenda dežurnim lekarima su se najčešće javljali pacijenti sa hroničnim kardiovaskularnim i opstruktivnim bolestima pluća koji i pored redovnog uzimanja svoje propisane terapije nisu mogli da kontrolišu neprestane tegobe zbog visokih temeperatura vazduha. Pored toga bio je porast pacijenta sa neurološkim tegobama i smetanjama navela je dr Anica Ilić.

Osim toga, na terenu su, kao i u svim vremenskim uslovima pomoć tražili pacijenti usled saobraćajnih nezgoda, fizičkih povreda i povećanog unosa alkoholnih pića.

 –U nedelju u popodnevnim satima dogodio se udes između motocikla i automobilskog vozila u kome su povređene tri osobe. Dve osobe sa težim telesnim povredama zbrinute su i prevezene na odeljenje hirurgije, dok je treća osoba zadobila lakše telesne povrede i primljena je u urgentni. Takođe, dogodile su se i dve intervencije na javnom mestu, jedna zbog kolapsa, a druga zbog osobe u teško alkoholisanom stanju – rekla je doktorka Ilić.

Savet lekara: Pacijenti bi trebalo da redovno uzimaju svoju propisanu terapiju, izbegavaju jako sunce posebno u periodu od 10 do 18 časova, rashlađuju se, unose dosta tečnosti, laganije se oblače, upražnjavaju laganu fizičku aktivnost i vode računa o upotrebi klime.

J. S.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top