+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Iz ekspozea premijerke o 100 dana rada Vlade Srbije

Iz ekspozea premijerke o 100 dana rada Vlade Srbije

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, predstavila je danas u Kruševcu prvih 100 dana rada Vlade Srbije, a kao jedan od značajnijih rezultata,  navela je to što je tokom tog perioda  zaključeno sedam novih ugovora sa investitorima, ukupne vrednosti oko 78 miliona evra, čime će biti obezbeđeno 2.778 novih radnih mesta. Takođe, u ovom trenutku pregovara se sa još 45 kredibilnih investitora, gde je ukupna vrednost potencijalnog ulaganja oko 2,5 milijardi evra, a što predstavlja potencijal za otvaranje novih 23.600 radnih mesta

Prema rečima premijerke, u ovom periodu minimalna cena rada povećana je za 10 odsto što je značajno za 350.000 zaposlenih koji primaju minimalac, a zbog dobrog stanja u budžetu Srbije, planirano je i povećanje plata i penzija do kraja godine, kao i jednokratna davanja.

Kao pozitivno navela je i to što je Srbija napredovala za 12 mesta na globalnoj listi konkurentnosti koju objavljuje Svetski ekonomski forum, istakavši da naša zemlja danas zauzima 78. mesto od 137 zemalja, što su najbolje pozicije u poslednjih deset godina.

Navela je i to da je u prvih osam meseci ove godine Srbija ostvarila rast spoljnotrgovinske razmene od 13,2 odsto, da je izvoz porastao za 13,4 odsto, broj novozaposlenih za 5,5, a direktne strane investicije za 12,9 odsto.

Industrijska proizvodnja beleži rast od tri odsto u prvih osam meseci, rudarstvo od 4,7 odsto, dok je prerađivačka industrija najviše doprinela mesečnom međugodišnjem rastu u avgustu, sa 9,7 odsto.

U ovom periodu, započeta je realizacija devet projekata navodnjavanja u Vojvodini ,  dva projekat počeće do kraja godine u Centralnoj Srbiji, što će doneti novih 50.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje.

U cilju povećanja broja turista iz inostranstva, posebno sa udaljenih tržišta, ukinute su vize za građane Indije i uvedena je avionska linija Peking-Beograd.

Navela je i da je nastavljeno sa ulaganjem u turističku infrastrukturu, te  da su po prvi put nakon 1987. godine nabavljeni avioni za potrebe Vojske Srbije.

Podsetila je i na to da je Vlada uputila Skupštini na usvajanje Zakon o elektronskom poslovanju, da je završen i rad na Nacrtu zakona o elektronskoj upravi kao i javna rasprava, te da to konačno daje pravni okvir za pravu modernizaciju državne uprave i procesa poslovanja u Srbiji.

Kao važno istakla je i to što je uvedena automatska overa zdravstvenih knjižica, čime je prestala obaveza poslodavcima da overavaju knjižice zaposlenima, te da je na taj način ostvarena ušteda od oko 1,5 miliona evra godišnje.

Govoreći o obrazovanju, Brnabička je kazala da je od ove školske godine kao obavezan predmet od petog razreda uvedena Informatika i računarstvo, te da su osnovne škole umrežene u okviru Akademske mreže Srbije.Navela je, između ostalog,  i to da su za oko 20 odsto povećane kvote za upis studenata na tehničkim fakultetima, da je potpisan sporazum za podršku EU obrazovanju u iznosu od 27,4 miliona evra, da je kroz pilot projekat „E prosveta“ oko 200 škola širom Srbije počelo da koristi elektronski dnevnik, te da je usvojen i Zakon o visokom obrazovanju.

Kada je zdravstvo u pitanju, istakla je između ostalog i to da je Vlada odobrila 1.239 mesta za zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, te da je odobreno 870 specijalizacija i užih specijalizacija. Kao važno navela je i to da je potpisan ugovor za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za dečju kliniku „Tiršova“, te da je objavljen javni poziv za nabavku „sajber noža“.

Govoreći o evropskim integracijama i međunarodnoj saradnji, premijerka je kazala da je Srbija, u okviru Berlinskog procesa, učestvovala na Samitu u Trstu gde je potpisan Ugovor o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope.

Kazala je i to da je Srbija sa Nemačkom potpisala Zapisnik o međuvladinim pregovorima, čija je ukupna vrednost 39,5 miliona evra bespovratne pomoći Nemačke i obuhvatiće projekte u tri oblasti- održivi ekonomski razvoj, zaštita životne sredine, demokratija, reforma javne uprave i vladavina prava.

Premijerka je kazala i da je uspešno završena prva zvanična poseta predsednice vlade Briselu,  da je u susretima sa zvaničnicima EU potvrđeno otvaranje novih poglavlja do kraja godine, te da su za sledeću godinu dogovorene posete predsednika Evropskog parlamenta sa delegacijom investitora iz EU, kao i predsednika Evropske komisije.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, predstavila je danas u Kruševcu prvih 100 dana rada Vlade Srbije, a kao jedan od značajnijih rezultata,  navela je to što je tokom tog perioda  zaključeno sedam novih ugovora sa investitorima, ukupne vrednosti oko 78 miliona evra, čime će biti obezbeđeno 2.778 novih radnih mesta. Takođe, u ovom trenutku pregovara se sa još 45 kredibilnih investitora, gde je ukupna vrednost potencijalnog ulaganja oko 2,5 milijardi evra, a što predstavlja potencijal za otvaranje novih 23.600 radnih mesta Prema rečima premijerke, u ovom periodu minimalna cena rada povećana je za 10 odsto što je značajno za 350.000 zaposlenih…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Kruševačka pijaca od sada na „novoj adresi“!

Fejsbuk grupa“ Pijaca Krusevac online prodaja” za samo tri dana  okupila je blizu 4.000 članova . Grupa povezuje poljoprivredne proizvođače ...

Uvodi se policijski čas od petka u 17 do ponedeljka u 5 časova

Zabrana kretanja za dane vokenda produžena je i od sada će važiti od petka u 17 časova do ponedeljka u ...

U Kruševcu 67 obolelih od korona virusa, u Okrugu 91 

Korona je do danas potvrđena kod 61 osobe u Kruševcu, u Okrugu  je od tog virusa obolelo 91 lice, a ...

Korona ugrožava opstanak lokalnih medija u Srbiji

Pandemija korona virusa i vanredno stanje uvedeno kao odgovor na epidemiju ozbiljno prete da ugroze opstanak lokalnih medija u Srbiji ...

Socijalna davanja nastavljaju se u vanrednom stanju, moguće podneti zahtev i za nova

Socijalna pomoć se redovno isplaćuje, a oni koji nisu u mogućnosti da ih podignu, mogu ovlastiti srodnika ili osobu od ...