Istražujemo poreklo imena sela: Velika bitka u Krvavici

Postavljeno: 21.05.2023

Na deset kilometara od Kruševca nalazi se Krvavica, selo sa značajnim ostacima ranije naseljenosti. Geografsko ime se, po predanju, dvojako tumači. Smatra se da potiče iz vremena neke bitke u kojoj je proliveno mnogo krvi ili da vodi poreklo od crvenog peščara koga ima u selu. Legende o tome zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Nakon velike borbe, koja se odigrala na teritoriji današnjeg Šašilovca, prolivena krv je potokom stigla sve do sadašnje Krvavice. Kostić navodi da se borba zbila između Srba i Turaka, a Jugović da se desila u još u vreme Rimljana. Veruje se se da je selo dobilo ime po krvavoj zemlji.

Postoji i priča da je naziv inspirisan crvenim kamenom, koji je bio boje krvi. Kamen, koji se tu vadi i obrađuje, koristi se za oblaganje fasada kuća i drugih dekoracija na građevinama širom Srbije.

Inače, Krvavica je ratarsko i voćarsko seosko naselje razbijenog tipa, na dolinskim stranama Padeške reke. Tokom 1892. godine brojalo je 119 poreskih glava, a 1924. godine, kada se pominje pod imenom Kravavice, 120 domova i 582 žitelja. Površina atara iznosi 676ha, a 2011. godine broji 808 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top