Istražujemo poreklo imena sela: Manastirski prnjavor u Crkvini

Postavljeno: 05.02.2023

Po predanju, ime sela Crkvina potiče od mnogobrojnih ostataka pravoslavnih objekata na ovom mestu. Današnje naselje osnovano je kao manastirski prnjavor, jer se tu nekada nalazio veliki manastir, koji su Turci do temelja spalili. Priču o tome zapisao je Zdravko Kostić.

Selo je nekada imalo manastir koji se zvao Sveti Arhangel, poznatiji u narodu kao Sveti Ranđo. Da je bio velelepan, danas svedoče ostaci konjušnice i pronađena grnčarija.

Nakon sloma srpske vojske na Kosovu, Turci su ga spalili do temelja. Na ostacima nekadašnjeg manastirskog imanja, meštani su podigli crkvu brvnaru, a kasnije i malu crkvu. Veruje se da je voda kraj nje bila lekovita za oči, te je narod dolazio iz raznih krajeva kako bi je koristio za umivanje.

Pričalo se da je crkva imala dva zvona, ali da su jedno pozajmili Velikošiljegovčanima, koji su ga postavili na zvonaru svoje crkve.

Smatra se da je selo nazvano po ostacima crkve. Kada je neko želeo nešto da uzme sa tog mesta, uvek bi mu pričali „da ne dira, jer je to crkvino”. Spajanjem reči „crkvino” i „mala crkva” selo je dobilo ime Crkvina.

Inače, Crkvina je ratarsko-stočarsko i voćarsko seosko naselje razbijenog tipa na levoj dolinskoj strani Sušičke reke. Udaljeno je 15,5 kilometara od Kruševca, a površina atara iznosi 264ha. Prema podacima popisa iz 2011. godine imalo je 176 stanovnika.

J. Aksentijević

Foto: Boban Marinković

Ostale vesti

back-to-top