Istražujemo poreklo imena sela: Makrešane – voljeni krš svojeglavog sina

Postavljeno: 14.08.2022

Makrešane, prigradsko ratarsko naselje zbijenog tipa, prostire se s obe strane puta Kruševac – Pojate i zauzima površinu atara od 1.656ha. Predanje o nastanku specifičnog imena ovog sela zapisao je Zdravko Kostić u svojim „Legendama”.

Prilikom selidbe naroda sa prostora današnje Dedine u Bivolje, jedan mladić se usprotivio toj odluci. Želeo je da se izdvoji od sveta i sam sebi pronađe mesto za život. Takvo ponašanje mladića razbesnelo je njegovog oca koji mu je, pokazujući kamenito brdo današnjeg Makrešana, rekao: „Mare ti ćeš meni gore na krš, pa onda gore možeš da krešeš koliko ti je volja, a meni nećeš da krešeš i da me brukaš!”.

Mladić je poslušao očev „savet” i otišao na krš, na čijim je poljanama sagradio sebi kuću. Nakon nekog vremena, u taj nepristupačan predeo počeli su da se naseljavaju i drugi stanovnici. Pretpostavlja se da je selo dobilo ime u čast svojeglavog sina kome je otac u besu uputo reči: „Mare gore na krš pa kreši”.

Inače, Geografska enciklopedija navodi podatak da Makrešane, po aktuelnom GUP-u Kruševca iz 2000. godine, pripada urbanoj teritoriji grada. Prema popisu iz 2011. godine, selo je imalo 1.414 stanovnika. Na njegovoj teritoriji pronađeni su značajni ostaci starije naseljenosti, arheološka nalazišta Ornice i Jazbine iz neolitskog i eneolitskog perioda, kao i srednjovekovni lokalitet Čair.

J.Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top