Istražujemo poreklo imena sela: Bojince i plašljivci

Postavljeno: 19.02.2023

Skriveno od pogleda, nedaleko od Velikog Šiljegovca, nalazi se selo Bojince, formirano kao pastirska raselica današnjeg Velikog Šiljegovca. Legendu o nastanku imena zapisao je Zdravko Kostić

Prema legendi, ovde su se skrivali oni koji su smatrali da su vredniji od drugih, te da treba da budu spašeni od turskog mača. Sebe su čak nazivali „boljincima”.

Kada je opasnost od Turaka prošla, a meštani koji su živeli na teritoriji današnjeg Šiljegovca ostali nepovređeni od Osmanlija, sa podsmehom je počelo da se priča o kukavičluku, strahu i smešnom nazivu „boljinci” koji su oni „dostojni” sami sebi dali.

Narod ih je tada prekrstio u „bojince”, kako bi samim nazivom svi znali o kakvim se plašljivcima radi. Smatra se da je spajanjem reči „boljinci” i „bojince” selo dobilo današnji naziv.

Inače, Bojince je stočarsko-ratarsko seosko naselje razbijenog tipa. Prostire se na dolinskim stranama Srezovačke reke i udaljeno je 23 kilometra od Kruševca. Kao zaselak Velikog Šiljegovca spominje se 1892. godine pod nazivom Bojnici.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top