Istorijski arhiv prvi put izložio fotografije iz albuma Austrougara iz I svetskog rata

Postavljeno: 14.10.2021

“Oslobođenje Kruševca u I i II svetskom ratu i 80 godina od početka II svetskog rata”, izložba je autorki Bojane Jovac i Branislave Milošević, viših arhivistkinja u Istorijskom arhivu, koja je otvorena povodom 14. oktobra,  oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

Pred posetiocima, koji izložbu mogu da pogledaju tokom narednih desetak dana, nalaze se fotografije koje do sada nisu izlagane. Reč je o fotografijama iz albuma Austrougara iz Prvog svetskog rata. Na njima je moguće videti Austrougare u Kruševcu, ratni plen koji su sakupili pustošenjem Srbije kao i ruski logor koji se nalazio na obroncima Kruševca. Takođe, prikazan je telegram iz 1918. godine upućen komandantu drinske divizije, kao i ulazak srpskih trupa kod rasinskog mosta.

Prikazane su i ranije izlagane fotografije, međutim sada su izložene fotografije iz drugih uglova. Restaurirana je i fotografija na kojoj se vidi Veselin Nikolić kada ga izvode iz kaznenog zavoda.

– Bilo mi je bitno da izdvojim neka dokumenta i fotografije koje do sada nisu bile prikazane javnosti, a koje prikazuju neka bitna dešavanja rekla je jedna od autorki, Bojana Jovac.

Na tri panoa su izložene fotografije i dokumenta iz Prvog svetskog rata, iz perioda između dva rata te iz vremena Drugog svetskog rata. 

– Istorijski arhiv svake godine obeležava 14. i 15. oktobar. Ove godine obeležavamo samo izložbom, a prethodnih godina smo imali ili okrugli sto ili naučni skup podsetio je direktor Istorijskog arhiva Kruševac Nenad Sokolović. 

Izložbu su otvorili pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, državni razvoj i energetiku Ivan Parezanović te predstavnici Istorijskog arhiva. 

L.S.

Ostale vesti

back-to-top