Investiciju “Henkela” od 93 miliona država pomaže sa 14,4 miliona evra

Postavljeno: 05.05.2020

Kompanija “Henkel” će tokom ove i sledeće godine u nove proizvodne linije i proširenje kapaciteta fabrike kućne hemije u Kruševcu uložiti 93,5 miliona evra, a država će tu investiciju podržati sa 14,4 miliona evra bespovratnih sredstava. Ta kompanija se obavezala da na neodređeno zaposli 100 novih radnika te da tokom pet godina nakon završetka projekta zadrži novootvorena radna mesta i investiciju na ovoj lokaciji 

Subvencija od 14,4 miliona evra je državna pomoć koju dodeljuje Ministarstvo privrede. Sa tim se krajem aprila saglasila Komisija za kontrolu državne pomoći konstatujući da je usklađena sa propisima za dodelu državne pomoći. 

U dokumentu koji je pomenuta Komisija objavila na svom sajtu navedeo je da je “Henkel” obavezan da do kraja 2021. godine na neodređeno vreme zaposli najmanje novih 100 radnika te da novootvorena radna mesta u vezi sa ovom investicijom i investiciju zadrži na području Kruševca najmanje pet godina od njenog završetka. Planirano je da od  93,5 miliona evra u izgradnju i adaptaciju objekata bude uloženo 11,45 miliona evra te da za ulaganje u novu opremu bude izdvojeno 82,125 miliona evra.

U okviru ovog projekta predviđena je izgradnja dva nova proizvodna objekta veća od 16 hiljada kvadrata. Konretno, panirane su investicije u novu tehnologiju formiranja i punjenja kapsula (kapsule za intenzivno pranje), u novu visokokvalitetnu kesicu sa jediničnom dozom za mašinsko pranje sudova te u novu generaciju osveživača za toaletnu šolju sa teksturom gela. Procena je da će projekat zahtevati više od osam proizvodnih linija. 

– Predviđeno je da se za proizvodnju novih vrećica za mašinsko pranje posuđa izgradi novi objekat na mestu postojećeg magacina za ambalažni materijal. Oko 800 kvadrata magacina će biti srušeno, a oko 3.600 kvadrata će biti izgrađeno na dva nivoa i to će biti povezano sa postojećim objektom za tablete za mašinsko pranje sudova – navedeno je u opisu projekta.

Za projekat kapsula planirana je izgradnja novog objekta od više od 13 hiljada kvadrata u delu pogona gde je nekoliko starih zgrada koje su van upotrebe i koje će biti srušene.

“Henkel” u Srbiji ima proizvodnju u Kruševcu i Inđiji. Ti pogoni su deo “Henkel grupacije” koja ima više od 180 proizvodnih pogona širom sveta, a u 2018. godini je imala procenjenji konsolidovani prihod od 19,8 milijardi evra.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top