Inspekcije sprovele 240 nadzora, nenošenje maski najčešće

Postavljeno: 05.11.2020

Tokom prvih pet dana zajedničkog rada republičkih i inspekcijskih službi lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu je sprovedeno 240 nadzora, usmerenih na kontrolu poštovanja mera za sprečavanje širenja korona virusa, pokazuju podaci Rasinskog upravnog okruga

Kontrolisani su ugostiteljski objekti, tržni centri, trgovinski lanci, prodavnice, pijace, autobuski prevoz, okupljanja. U toj, prvoj nedelji takvog rada, od 28. oktobra do 1. novembra, podneto je osam prekršajnih prijava zbog nepoštovanja propisanih mera. Broj utvrđenih nepravilnosti je veći, ali će ovakav nadzor, objašnjavaju nadležni, u punoj meri zaživeti nakon usvajanja Izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, čiji Predlog je danas usvojila Vlada.

Izmene predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje postaju nadležni, osim sanitarne i komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

U Rasinskom okrugu su tokom prvih pet dana sprovođenja koordinisanog inspekcijskog nadzora najviše nadzora izvršile upravo komunalne inspekcije sa područja ovdašnjih lokalnih samouprava, 105, dok je sanitarna imala 43 nadzora. U taj posao su uključene i tržišna, veterinarska, inspekcija rada i turistička inspekcija.

– Kontrolisani su objekti kod kojih je veći procenjeni rizik od prenošenja virusa. To su veći ugostiteljski objekti, tržni centri, veliki trgovinski lanci i ostale prodavnice, otvorene i zatvorene pijace, objekti i sredstva javnog saobraćaja, okupljanja: sportski dogadjaji, svadbe, rođendani – kaže šef odseka opštih poslova u Rasinskom upravnom okrugu Dejan Jovac.

Tokom nadzora, precizira on, kontrolisani su postojanje dezobarijera, upotreba lične zaštitne opreme zaposlenih i korisnika, uotreba dezinfekcionih sredstava, poštovanje fizičke distance, poštovanje ograničenog radnog vremena, tamo gde je ograničeno.
Dodaje da je nenošenje maski najčešća uočena nepravilnost.

Jovac podseća da je uputstvom Vlade o koordinaciji rada načelnika upravnih okruga, republičkih inspekcijskih službi i inspekcijskih službi lokalnih samouprava predviđen njihov zajednički rad koji se koorodinira preko načelništava upravnih okruga, te da se nedeljni planovi rada donose u saradnji sa predstavnicima loklanih samouprava.

U drugoj nedelji primene koordiniranog nadzora u Okrugu je u ponedeljak, 2. novembra, sproveden 61 nazor, potom u utorak 69, te u sredu 75 kada je komunalna inspekcija imala 58 nadzora, sanitarna 9, turistička 6, tržišna 2 nadzora.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top