Inspekcija utvrdila da je potrebna sanacija ograde na Starom groblju

Postavljeno: 30.06.2022

JKP Kruševac pokrenulo je inicijativu za utvrđivanje nadležnosti u vezi sa delom ograde na Starom groblju koji je već izvesno vreme ozbiljno nakrivljen, te kao takav predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike. Građevinska inspekcija, koja je u međuvremenu izašla na teren, utvrdila je da ima oštećenja, te da se stub mora vratiti u prvobitno stanje.

-Građevinska inspekcija utvrdila je da je više stubova na ogradi odstupilo odvertikalne ose, što je prouzrokovalo povlačenje sa sobom dva susedna platna ograde od metalne ispune, tako da su u tim potezima horizontalnom projekcijom zauzeti delovi trotoara. Na osnovu gore navedenog, ustanovljeno je da postoji osnov i pokrenuo upravni postupak- navodi se u odgovorima koje je
građevinska inspekcija prosledila na mejl naše redakcije, a odnose se na stanje ograde na Starom groblju u Kruševcu.

U JKP Kruševac, preduzeću koje je nadležno za održavanje grobalja, podsećaju da je pomenuta ograda premeštena iz porte crkve Lazarice gde je podignuta davne 1938. godine, a ubrzo zatim premeštena na Staro kruševačko groblje, kojim je tada upravljala Crkvena opština. Ograda predstavlja istorijsku i kulturnu vrednost, jedinstveni primer iz stvaralaštva svog vremena.

– Kako bi se obezbedila spomenuta ograda, kao društveno odgovorno preduzeće, preduzeli smo potrebne korake i pokrenuli inicijativu za utvrđivanje nadležnosti. U vezi sa napred navedenim, na pomenutu lokaciju izašla je građevinska inspekcija, tako da se nastavlja sa aktivnostima na rešavanju spomenutog problema- kažu u tom preduzeću.

Inače, o stanju dela ograde na Starom groblju, naša redakcija dobila je informaciju od čitalaca. Kao razloge za zabrinutost naveli su to da je reč o izuzetno frekventnoj ulici (Pećka) gde prolazi dosta pešaka i vozila, te da je za brojne školarce ovo jedini put do kuće. Objasnili su da se iza spornog betonskog stuba nalazilo drvo koje je verovatno „podiglo“ deo ograde, da je ono u međuvremenu isečeno, ali da se stub ozbiljno nakrivio, te da se naziru i pukotine u delu betona koji taj stub drži. Posebno ih, kako ističu, brine što je reč o masivnom betonskom stubu.

Podsećamo, ograda koja je postavljena na Starom groblju, u delu Pećke ulice, izmeštena je davne 1967. godine iz porte crkve Lazarice, u periodu kada su rađeni konzervatorski zahvati na arhitekturi Lazarice. Tada je, između ostalog, uklonjena i monumentalna ograda i izmeštena na novu lokaciju, a kao trag njenog postojanja sačuvana je ulazna kapija.

Prema svedočenju meštana ovog kraja, pomenuti problem nije od juče, odnosno, sporan stub nakrivljen je već nekih petnaestak godina.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top